ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Кілька суб’єктивних висновків з Євробачення-2016

Результати найпопулярнішого європейського конкурсу цього року і реакція на них спонукають написати декілька тез, що, на мій погляд, відображають реалії творчого змагання, яке активно намагаються перетворити в політичне протистояння.

1. Євробачення – конкурс пісенного мистецтва, а не відеоефектів.

2. Якщо хтось і політизує конкурс, то це сама Росія. Для неї це засіб виправдання своєї поразки, оскільки програти Україні в чесній боротьбі самозвеличена російська пропаганда не може.

3. Якщо російське керівництво апелює до справедливості і пріоритетності глядацького голосування (адже за підсумками останнього переміг російський конкурсант), то тим самим підтверджує свою окупаційну сутність стосовно власного населення, яке віддало українській співачці 10 із 12 балів. І це незважаючи на протести офіційної російської влади щодо політизованості пісні. Виходить, російські телеглядачі – п’ята колона для Кремля.

4. Завдяки мистецькому таланту Джамала змогла виконати ще й вкрай важливу для сучасної України політичну місію. Згадуючи її пісню, європейські ЗМІ присвячували окремі коментарі і навіть цілі статті поясненню змісту твору, що освіжило пам’ять європейців про проблему сучасного Криму.

5. Цьогорічне Євробачення виявило неабияку політичну напругу у відносинах всієї Європи з Росією, а також зростання настроїв нетерпимості в самій РФ. Росіяни, загартовані пропагандою, не вміють програвати. Така масова установка загрожує ескалацією конфліктів і зменшує шанси на конструктивний діалог з російською владою.

І, нарешті, головний висновок. Українська співачка – беззаперечна переможниця найбільшого європейського пісенного конкурсу. Її перемога об’єднує і надихає всіх українців у важкий час нашої історії. Дякуємо і пишаємось!

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram