ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Печерський суд треба ліквідувати

Минуло більше двох років з початку Революції Гідності, а в Україні продовжують функціонувати навіть не погані суди, а, правильніше буде сказати, антисуди. Їх феномен полягає в тому, що вони не просто не захищають право і справедливість, натомість право і справедливість треба захищати від них.

Фото: Макс Требухов

Печерський районний суд Києва вже давно увійшов в історію деградації вітчизняної системи правосуддя і став незаперечним символом наруги над правовими рішеннями. Саме в цій установі ухвалювалися і, ба більше, продовжують ухвалюватися вкрай одіозні рішення, чимало з яких вже неодноразово скасовувалися вищими судовими інстанціями. Тут працювали і, знову ж таки, частково продовжують працювати такі «герої» українського правосуддя, як суддя Кірєєв, судді Вовк, Царевич, Кицюк та інші відомі на всю країну імена. І от прямісінько в розпал судової реформи, немов її трагічний апофеоз, трапляється нова резонансна історія. Печерський суд ухвалює рішення, яким зобов’язує Мінсоцполітики поновити на посаді голови Державної служби зайнятості України Ярослава Кашубу, який восени минулого року був спійманий на отриманні хабара в більш ніж 600 тис. гривень. При цьому правоохоронні органи викрили цілу схему, за допомогою якої керівництво Держслужби наживалося на тендерній данині з підприємців. Все це було чітко зафіксовано, доказової бази впевнено вистачило б на пристойні строки всім фігурантам справи, насамперед, Кашубі. Але справою зайнявся Печерський суд, і все пішло абсолютно традиційним шляхом, тобто не так, як треба.

Вражаючим в цьому процесі стало те, що суд, який місяцями не займався справою, таки знайшов час і можливість ухвалити бодай одне рішення з цього приводу – поновити Ярослава Кашубу на своїй посаді. Причина елементарна: у зв’язку з відсутністю будь-якого рішення, закінчився термін відсторонення екс-керівника Держслужби з посади. Суддям навіть не вистачило кмітливості продовжити цей термін! Проте зобов’язання міністра поновити хабарника прийняте вчасно і з дотриманням юридичних процедур.

Мабуть, подальші коментарі до епізоду будуть зайвими. Достатньо лише сказати, що реформа системи правосуддя в Україні, паралельно з якою працює Печерський райсуд і його аналоги, - це сміхотворна бутафорія.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram