Ще раз про петицію щодо позбавлення громадянства за сепаратизм

Прочитавши новину про отримання громадянства України колишнім депутатом Держдуми Росії від Компартії Денисом Вороненковим, починаєш краще розуміти логіку влади у питаннях надання та позбавлення громадянства. У пріоритеті - умовні друзі президента з соціалістичного минулого: будь-то російські капіталісти-ленінці, чи українські “ватники”.

Фото: Надано автором

З іншого боку, стає зрозуміло, що має робити громадськість, аби нарешті справедливість та правда взяли гору. Патріотам не залишається вибору: вони мають дотискати владу, аби покарання за зазіхання на цілісність і суверенність України було невідворотнє. 

Нагадаю, що петиція до Президента України про позбавлення громадянства за сепаратизм у листопаді 2015 року набрала необхідних 25 тисяч голосів. Автор петиції Ігор Лазавенко запропонував внести зміни до Конституції і закони для створення юридичної можливості примусового позбавлення громадянства осіб, які своїми публічними висловлюваннями чи діями пропагують сепаратизм, порушення територіальної цілісності і суверенітету України за наявності фактичних доказів злочину. "Виключенням може бути лише сепаратизм через точне виконання демократичних процедур та міжнародне законодавство - це нормальна практика державотворення", - написав у тексті петиції Лазавенко.

Відповідно до положень про електронні петиції, відповідь на неї має бути не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднена у розділі електронних петицій на сторінці «З відповідями» на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України. Тоді президент України Петро Порошенко у відповіді на електронну петицію підтримав думку про "невідворотність суворого покарання осіб, які вчиняють злочини проти основ національної безпеки держави". Однак зазначив: норми Конституції України та нормативно-правових актів у сфері громадянства базуються на принципах міжнародних документів, таких як Загальна декларація прав людини, Європейська конвенція про громадянство, Конвенція про скорочення без громадянства.

Разом із тим президент звернувся до Кабінету міністрів України з пропозицією "опрацювати порушені в електронній петиції питання з урахуванням світового досвіду у розв'язанні подібних проблем та вжити заходів згідно з законодавством". Він - поговорив, Кабмін – послухав… А ми знову повторили вічно живу помилку – забули! А жаль. Бо я, наприклад, мрію, щоб всі кремлівські підстилки, особливо ті, які разом із пилом, що ще від Радянського Союзу ніхто не вибивав, розносять і вірус сепаратизму, нарешті змушені були покинути мою рідну Україну! Особливо ті, хто пускає пил в очі, сидячи у Верховній Раді, тому ж Кабміні, в Адміністрації Президента!

Друзі, владі потрібна допомога. Допомога у вигляді “магічних” стусанів від громадськості. Президент і його друзі-хабарники, мають зрозуміти, що суспільство не спить і йому не байдуже, кого вони роблять новими громадянами України. Як не байдуже і те, кого вони не роблять громадянами. А ще нагадати нашим можновладцям, що ми, громадськість, пам’ятаємо помилки Майдану і наступного разу жодна фура зі скарбами не виїде з України.

Руслан Колєсніков Руслан Колєсніков , Заступник керівника громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram