ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Час ввести військовий стан?

Цими вихідними терористи вчергове порушили умови Мінських домовленостей. На території так званих ДНР і ЛНР відбулися фейкові вибори, де обрали керівництво цих злочинних угруповань. В ці дні на територію України в’їжджали величезні колони російської військової техніки. А сепаратисти не перестають гатити по позиціях наших солдат. Тож постає питання, чому б не оголосити військовий стан?!

Бойцы, приехавшие на выборы, возле избирательного участка
Фото: Макс Левин
Бойцы, приехавшие на выборы, возле избирательного участка

Деякі гарячі голови говорять про це не перший місяць. На таке рішення підштовхували президента і деякі депутати. Це б забезпечило їм місце в Парламенті ще на певний час. Але Глава держави не піддався на провокації. І я впевнений, що і зараз Петро Порошенко не буде вводити військовий стан. Ви запитаєте, чому? А тому, що після його оголошення російська армія в лічені години почне наступ на Україну по всім фронтам. Бо військовий стане - це де-факто оголошення війни імперії Путіна. Вступивши в стан війни, Україна втратить міжнародну підтримку, про фінансову допомогу можна забути, а вступ до НАТО відкласти на добрий десяток років.

Але при бажанні можна вбити двох зайців відразу – оголосити військовий стан, фактично не оголошуючи його. Це можна зробити, якщо внести зміни до закону «Про боротьбу з тероризмом», зокрема до його третього розділу, який стосується проведення антитерористичної операції. Він передбачає, що рішення про проведення АТО приймається керівництвом Антитерористичного центру при СБУ. А президента лише інформують про це! Це неприпустимо, коли в країні точиться війна. Має бути лише одна людина відповідальна за мир. Вихід з цього – перенести в цей закон деякі норми з закону «Про правовий режим воєнного стану». Необхідно нарешті централізувати управління АТО, а це значить - посилити роль президента. Тоді він, як Головнокомандувач, зможе повноцінно керувати військовою операцією, матиме Ставку і візьме всю відповідальність за подальший хід конфлікту на себе. Бо і досі ми точно не знаємо, хто ж відповідає за мир в країні, хто головний у боротьбі з окупантами. Як я вже неодноразово говорив, колгосп не може привнести нічого доброго в хід історії, завжди долі країн змінювали лідери.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram