ГоловнаБлогиБлог Ігоря Ткачука

Залякування Кремля - голослівні та покликані посіяти паніку

У відповідь на те, що Україна буде обмежувати поставки електроенергії до Криму, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв пригрозив симетричними діями.

Фото: Макс Левин

Однак залякування Кремля здебільшого голослівні, оскільки поставок електроенергії, які погрожує припинити російський прем'єр, насправді не існує.

Енергосистеми Росії та України працюють у паралельному режимі, і перетоки електроенергіi є незначними.

Так, згідно з даними Державної фіскальної служби, у минулому році імпорт російської електроенергії в перерахунку на гроші у становив 1,7 мільйонів доларів, а за 8 місяців 2014 року – 1,3 мільйонів доларів. У 2013 році експорт вітчизняного струму в Росію склав 0,065% всього електроенергетичного експорту, а у 2014 році постачання електроенергії до Російської Федерації взагалi не здiйснювалося.

Усі масштабні загрози в енергетичній сфері, які Росія могла здійснити протинашої держави, вже реалізовані. Припинено постачання газу, зірвано і постачання вугілля. Однак Україна вже довела, що може прожити і без «сусіда-агресора» і не боїться його санкцій.

Так, нам буде нелегко, але ми впораємося. А нинішня політика Росії може обернутися для неї ще більшими втратами.

Мова йде про довгострокове послаблення стабільності роботи її енергосистеми. Адже Україна ще задовго до кремлівських погроз прийняла рiшення про пришвидшення iнтеграції з об’єднаною енергосистемою Євросоюзу.

Тому погрозливi заяви російських посадовцiв варто сприймати спокійно, адже вони покликані лише посіяти паніку.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram