ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Сказали Ху, треба казати Бе!

Кремль організував військову диверсію у Криму, вбив вже сотні наших громадян на різних майданах, на сході, у Криму. Те, що сьогодні відбувається чи робиться російськими руками в Україні, готувалося під другий тур президентських виборів у 2015-му. Проте, вони не очікували, що наш терпець увірветься раніше. І от наполовину підготовлена війна проти України почалася суттєво раніше запланованого.

Фото: EPA/UPG

Танки, літаки, зброя, чеченці та інші найманці, мільярди рублів. До цього ще додайте газовий шантаж та погрози зупинити нашу атомну енергетику, забрати порти на півдні. А ще теракти і вбивства, підкупи і образи. Все це так звана братська кремлівська «любов» до України. Яка їх риторика? Хунта, бандити, військовий заколот, бандерлоги, терористи. Наша тепер - суто народна: із народної пісні слів не викинеш.

Путін створив сфальшовані підстави для економічного тиску на нашу країну. Він прагне знищити наші європерспективи. Кремлю не потрібна Україна, яка розвивається. Краще - криза, війна, дефолт. Тоді і Росія на нашому фоні буде виглядати відносно успішною. Путін прагне відрізати росіян від українців, аби росіяни не бачили наших успіхів у боротьбі з корупцією, у розвитку малого бізнесу, сільського господарства тощо. Він прагне створити інформаційну та військову завісу, побудувати новоберлінську стіну брехні, повернути вже призабуту залізну завісу.

І тут перед нами стоїть вибір - бути сміливими чи сміливими і мудрими. Рівняючись на Путіна у риториці, рефлексуючи на його хамовитість, нападаючи на посольство, ми допомагаємо йому мобілізовувати свій електорат і отримати підтримку, мандат на війну з Україною. Він давно втратив зв'язок з реальністю. За цієї умови питання початку третьої світової - питання часу.

Що робити?

По-перше, ми маємо вимагати негайного приєднання України до Євросоюзу та НАТО. Умови Будапештського меморандуму порушені. Отже поверніть мандат на ядерну зброю або допоможіть відновити такий статус. Чи дайте швидко вскочити у натовський панцир.

По-друге, є лише один шлях зупинити третю світову - це реальні санкції проти Росії. Заднього дає тільки Європа. Причина – більш, ніж 400 мільярдний товарообіг з Росією. До того ж залежність від російського газу. І близько 60% іноземних інвестицій з Росії направляються саме в ЄС. Європейцям треба дати зрозуміти: зволікання призведе до катастрофи, ціна буде вища, загинуть мільйони простих німців, поляків, англійців, французів.

По-третє, безпосередньо в Україні треба зробити генеральне прибирання. Перевибори Ради за новим виборчим законом, додатково закон про люстрацію, додатково діалог між Урядом і Президентом та простими людьми, обговорення та спільна реалізація реформ.

І останнє, ми більше не дозволимо торгуватися з нами зі сцени майдану, розмова буде серйозніша і набагато частіша. Ми створили профспілку «Рух простих людей», яка разом із іншими профспілками відновить профспілковий рух. Зараз готується всеукраїнський з'їзд профспілкових лідерів та активістів.

А тепер повернемося до "виступу" міністра закордонних справ Дещиці. Його попереднє місце роботи - помічник керівника ОБСЕ з питань врегулювання військових конфліктів. Російські диверсанти готували захоплення, начебто, українцями російського посольства, звідки було вивезено усіх співробітників. Все ретельно сплановано. Що це означає? Війна! Захоплене приміщення - це пропуск сотням російських танків на територію України, це пропуск літакам і так далі. І це відмазка для європейців не втручатися. Дещиця виконав роль пожежника, а для того, аби його слова сприйняли, він приєднався, солідаризувався зі своїм народом.

Ми виграли час. Тепер час треба не проґавити і негайно перекрити кордон. А вже далі боротися з Кремлем по моєму чи будь-якому іншому плану. Тепер рішучі і розумні дії: сказали Ху треба казати Бе.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram