Центральний апарат МВС поповниться наркобаронами у полковницьких погонах?

22 лютого 2014 року був для Первомайська на Миколаївщині знаковим днем. Люди були в жалобі за загиблими на Майдані, але водночас смерть героїв Небесної сотні дала поштовх до рішучої боротьби за гідність і справедливість у власному місті. У той день громада Первомайська нарешті позбулася одного з найбільш небезпечних злочинців у місцевій владі – начальника Первомайського міськрайонного відділу міліції полковника Івана Примака. Після спілкування з самообороною Первомайська, яка була сформована буквально за день до того, цей, відомий на всю округу хабарник і наркоторгівець, написав рапорт на звільнення з посади.

Фото: nikvesti.com

Але люди рано раділи… Як виявилось, у Примака немає не тільки совісті (яка ж там совість у чоловіка, який завів у Первомайськ важкі наркотики, контролював і «кришував» їхній збут, а наркодилери "під дахом" міліції вже дійшли до такого нахабства, що серед білого дня продавали наркотики біля шкіл!), немає у нього й честі. Коротко кажучи, Примак після "розмови" з активістами первомайського Майдану пішов у лікарню, зробив собі там довідку про гіпертонічний криз і відправився на лікарняний. А після того у відпустку!

Він і досі у відпустці, а його друзі й покровителі в столиці, в Міністерстві внутрішніх справ, розповідають люди, вже готують полковнику-наркоторгівцю шляхи відходу з Первомайська. І не куди-небудь, а в одну із найбільш важливих служб МВС, яка курує міліцію в регіонах, на високу посаду! Кажуть, що такого куратора готують Одещині. Агов, одесити,як там у вас ситуація із наркотиками? Наркобарон у полковницьких погонах поспішає до вас і ваших дітей зі свіжими дозами!

Щоб портрет майбутнього лицаря центрального апарату МВС був повнішим, нагадаю ще деякі факти з біографії Івана Примака. До призначення начальником Первомайської міліції він служив у Миколаєві, у відділі по боротьбі з незаконним обігом наркотиків і перебував під покровительством губернатора Миколаївщини Миколи Круглова і прокурора Миколаївської області Миколи Стоянова – вірних соратників одіозного Генпрокурора Пшонки і його сина Артема. Вся ця зграя можновладців-злочинців, починаючи з весни 2010 року, фальшуючи десятки адміністративних та кримінальних проваджень, вчиняла репресії проти мене. Задля максимального використання проти мене міліцейських можливостей, саме з таким основним завданням, у травні 2012 року Примака було призначено начальником Первомайської міліції. Він дуже швидко відзначився: фальшиві кримінальні справи проти моїх безвинних соратників посипались, як із ріжка достатку: в липні 2012-го за однією з них була незаконно арештована фінансовий директор ТОВ "Агрофірма Корнацьких" Людмила Нікіткіна, оголошено в розшук директора підприємства Олега Кирилюка; 1-2листопада 2012-го за його наказами відбулось захоплення приміщення ОВК 132, побиття мітингувальників, знищення виборчої документації по виборах до Верховної Ради України, в яких я переміг хрещеного батька Примака-регіонала Віталія Травянка; 18 червня 2013 року озброєні холодною і вогнепальною зброєю бандити напали на селян, які голіруч стали на захист агрофірми Корнацьких. Міліція тривалий час не втручалась у ситуацію, прикривала бандитизм, і тільки згодом, після того, як десяток селян було поранено, «доблесні» правоохоронці під тиском селян і народних депутатів затримали кількох бандитів. Але відразу ж, за особистою вказівкою Івана Примака їх… відпустили, разом із вогнепальною зброєю. І вже просто слів забракло, коли незабаром після ганебних подій у Чаусово-2 Примаку було пожалувано з високого плеча погони полковника. А як же, вислужився перед патроном!

Втім, 2013 рік був для Примака не тільки успішним. Місцеві громадські активісти, стурбовані розгулом наркоманії в Первомайську і стрімким поширенням наркотиків, за підтримки опозиційних народних депутатів провели «спецоперацію» із затримання наркодилерів у місті. Тоді в машині наркоділків було вилучено велику кількість шприців із наркотиками, а також кокаїн і пачки грошей. Після допиту дилери розповіли, що їх «кришує» безпосередньо керівник Первомайської міліції Іван Примак, в їхніх телефонах навіть був записаний його особистий мобільний. Примак прибув тоді на місце події, але, звісно, своєї причетності до наркодилерів не визнав.

І, як не важко здогадатись, ця справа далі громадської «спецоперації» не пішла, хоча до вищих міліцейських органів було подано відповідне повідомлення. Примак продовжував і досі продовжує торгувати наркотиками й губити людські життя в Первомайську.

Коли ж після перемоги Майдану Пшонка й Захарченко втекли з України, була надія, що люстрація правоохоронних структур стане можливою. Активісти Первомайська взяли справу в свої руки і по-доброму попросили наркобарона Примака піти з посади. Як бачимо,він по-доброму не хоче.

Загалом поки що надія на серйозну люстрацію міліції має вигляд примарної. Жодного реального очищення міліції, прокуратури від злочинців у погонах не відбувається. Зараз спостерігаємо всього лише цинічну ротацію одіозних фігур всередині структури МВС, як і з полковником-наркоторгівцем Примаком. Стосовно нього вже давно мало б бути відкрито кримінальне провадження, він мав би бути арештованим – підстав для цього більше, ніж досить – а його тягнуть на підвищення по службі!

Тепер слово за новим Президентом України Петром Порошенком. Після інавгурації він та всі інші оновлені органи влади мають безвідкладно провести повну люстрацію судових, правоохоронних структур. Вибір невеликий: або українське громадянське суспільство безжально вб’є спрута корупції, або Примак та інші злодії при посадах вб’ють громадянське суспільство.

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram