ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Перші кроки Президента України Петра Порошенка

Петро Порошенко з перших днів виконання обов’язків Президента України зіштовхнеться з низькою викликів, яких не мав жоден український президент. Анексовано Крим. На Донбасі, фактично, йде громадянська війна. Існує загроза розширення зон дестабілізації – найбільш проблемними можна вважати Харківську, Одеську та Миколаївську області. Існують серйозні ризики прямої зовнішньої агресії Росії на Сході та Півдні України. 

Фото: EPA/UPG

Економічна ситуація вкрай погана. Росія надалі намагатиметься створювати обмеження експорту українських товарів на свою територію. Враховуючи дестабілізацію політичної ситуації на Донбасі, економічні очікування внутрішніх та зовнішніх інвесторів залишатимуться негативними, ймовірно, протягом всього поточного року.

Є шанс, що вперше після Кравчука, Президент України буде обраний вже за підсумками першого туру. Але незважаючи на такий високий рівень електоральної підтримки, слід виходити з того, що для багатьох виборців, які проголосували за Петра Порошенка, він є лише меншим із зол. Крім того, для них, обрання Президента Україна вже 25 травня важливіше за саме прізвище переможця.

Все це дає підстави вважати, що ще жоден український президент на отримував владу у таких несприятливих для себе умовах. Ані виборці, ані громадські активісти, ані політичні супротивники, ані представники ЗМІ не дадуть йому час на розкачку.

Ніяких сто перших днів діяльності без критики Президенту України Петру Порошенку не дадуть. І вже наступного дня після інаугурації існуватиме ризик падіння рейтингу. Це при тому, що в цьому році мають відбутись парламентські вибори, на яких Петру Порошенку вкрай важливо закріпити свій успіх та сформувати під себе парламентську більшість.

Тобто, перед командою Петра Порошенка стоїть завдання, з перших днів, діючи у вкрай несприятливих умовах, почати формувати позитивний інформаційний порядок денний.

В зв’язку з цим слід враховувати важливу роль представників ЗМІ та громадських активістів. Вони, попри те, що не є прямим суб’єктами політичного процесу, вже з першого дня можуть, як сприяти позитивному іміджу президента, так і почати його нищити. Можна згадати, як почав падати рейтинг Віктора Ющенка після конфлікту з журналістами УП.

Враховуючи все це, вважав би доцільним команді Петра Порошенка негайно почати готувати проекти документів, які будуть видаватися Президентом України Петром Порошенко буквально з наступного дня після вступу на посаду.

Важливо, щоби це були ті документи, які найбільш позитивно сприйматимуться журналістами та громадськими активістами. Їх можна було би видавати по одному кожні 2-3 робочі дні.

За рахунок цього Президент Порошенко зможе отримати позитивну інформаційну хвилю з їх боку, яка перекриватиме той негатив, який з перших же днів почне поширювати команда Юлії Тимошенко.

Мені здається, що серед перших документів (Указів, Розпоряджень, законопроектів), які мають бути оприлюднені від імені Президента України, повинні бути ті, що активно пропагуються саме журналістами та громадськими активістами.

Вони повинні стосуватись відкритості діяльності органів влади, коли всі документи, що входять, розробляються та виходять з органів влади (з відображенням їх руху в межах відповідного відомства) на сайтах органів влади (так звані, елементи електронного урядування). Наприклад, Президент України може видати Указ, яким зобов’язує протягом трьох місяців всі органи влади впровадити таку систему. Технологічно це не складно. Можна, навіть, вимагати, щоби це було зроблено за єдиним стандартом. Тобто, щоби зайшовши на сайт будь-якого міністерства та відомства, громадянин за однаковим алгоритмом міг знайти всю інформацію, яка його цікавить.

Наступним документом має бути випущено Указ (можливо, це потрібно оформлювати законопроектом) про відкриття генпланів всіх населених пунктів (за це повсюдно борються громадські активісти).

Серед перших законопроектів, які бути подані Президентом Порошенко з вимогою першочергового розгляду, потрібно включити проект закону про відкриття реєстрів нерухомості. Прозорість відображення права власності на нерухомість є, безперечно, фундаментальним елементом функціонування демократичної, правової держави.

Ще один законопроект має стосуватись формування єдиного відкритого державного реєстру всіх бюджетних платежів, які перевищують десять тисяч гривень (наприклад, у Великобританії оприлюднюються всі бюджетні платежі більше 500 фунтів).

В цьому законопроекті має бути, також, передбачено створення відкритого реєстру з інформацією про всіх продавців товарів та послуг (з обов’язковим відображенням інформації про кінцевих власників (бенефіціарів) таких продавців), які постачають їх бюджетним установам чи державним підприємствам (в розмірі більше десяти тисяч гривень протягом бюджетного року).

Серед перших законопроектів повинні бути ті, що стосуються передачі повноважень органам місцевого самоврядування населених пунктів та бюджетної децентралізації. Ніякої федералізації! Більшість повноважень з відповідним фінансовим забезпеченням (за рахунок стабільних податкових надходжень) повинні перейти громадам населених пунктів, а не районним та обласним органам влади. Наскільки мені відомо, відповідні законопроекти вже напрацьовані під керівництвом Володимира Гройсмана.

Цей перелік першочергових документів можна розширити за рахунок ідей та пропозицій громадських активістів. Вже в найближчі дні сам Петро Олексійович, або один з провідних членів його команди міг би провести зустріч з ними, з проханням надати свої пропозиції. Це теж могло би бути позитивно сприйнято ними. Зрозуміло, що тоді, потрібно не тільки отримати ці пропозиції, але і обов’язково почати їх просувати. Цей крок буде дискредитований, якщо ці пропозиції загрузнуть в бюрократичних погодженнях різних відомств.

Очевидно, що доцільність таких першочергових кроків Президента України Петра Порошенка полягатиме в корисності для розвитку держави таких президентських ініціатив. В той же час це, також, дозволило би сформувати позитивний фон у його стосунках з тими, хто впливає на громадську думку.

P.S.

Вищевказані пропозиції не заперечують необхідності активних кроків Президента України Петра Порошенка, пов’язаних з наведенням порядку на Донбасі. Але потрібно розуміти, що крім позитиву, заходи із знешкодження терористів ймовірно будуть мати і значну негативну складову.

По-перше, можлива поява жертв з боку мирного населення з вини українських військових. І для жителів Донбасу буде не так важливо, з яких причин це сталось. Тому що терористи використовують для ведення бойових дій територію шкіл, лікарень та житлових будинків, або пов’язано з помилками військових.

По-друге, враховуючи бездарність, аморальність та повну професійну непридатність переважної більшості нашого генералітету та інших командирів, не виключені значні жертви з боку військових. Приклад загибелі військових біля Волновахи більш ніж показовий.

І саме з Президентом Петром Порошенко будуть пов’язувати всі ці жертви. Враховуючи це, підготовкою та проведенням антитерористичної операції потрібно займатися точно з іншими керівниками МВС та Міноборони.

Крім того, важливо не зав’язнути в проведенні АТО і не займатися лише нею.

Всі необхідні економічні реформи, спрямовані на ліквідацією умов, що породжують корупцію, потрібно реалізовувати вже в цьому році. Необхідно в найкоротші строки реалізувати заходи з демонополізації ринків з постачання газу, електроенергії, вугілля, залізничних перевезень. В тому числі, необхідно здійснити такі непопулярні кроки, як встановлення для населення ринкових цін на газ (максимум, протягом одного-двох років), обов’язкового створення в усіх багатоквартирних будинках об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), відмовою від більшості економічно невиправданих соціальних пільг. В Україні більше 16 мільйонів громадян мають ті чи інші соціальні пільги, в той час країна економічно спроможна допомогти лише 3-4 мільйонам, справді, найбільш нужденним.

Якщо Президент України Петро Порошенко не наважиться тиснути на уряд та депутатів парламенту, щоби змусити їх затвердити необхідні законопроекти, то вже в цьому році ми побачимо карколомне зростання критики на нього з усіх боків. А це в свою чергу призведе до значного падіння його рейтингу, після чого реалізація реформ вже стане неможливою взагалі. І тоді, за висловом одного з авторів економічних реформ в Грузії Кахи Бендукідзе, ці реформи на території України вже проводитиме Президент Росії Володимир Путін. 

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram