ГоловнаБлогиБлог Сергія Назаренка

Комуністи не залишаться без фракції

Багато галасу зробила вчорашня заява Оксани Калетник, в якій вона повідомила про свій вихід з лав депутатської фракції комуністичної партії України. Галас спричинений тим, що Оксана Миколаївна є єдиним депутатом-мажоритарником у складі фракції.

Фото: EPA/UPG

Ті, хто слідкує за політикою, пам’ятають перший робочий день Верховної Ради сьомого скликання, саме тоді були запеклі дебати стосовно того, що фракція КПУ не може існувати саме через відсутність у ній депутатів, що обирались в одномандатних мажоритарних округах. Наразі у повітрі повисло питання можливості існування парламентської фракції комуністів з тих же причин.

Противники комуністів аргументують вищеозначений тезис частиною 1 статті 58 Регламенту Верховної Ради України. Але на мій погляд, ця норма виглядає дуже суперечливою.

Дослівна цитата ч. 1 ст. 58 Регламенту ВРУ

1. Депутатські фракції формуються із числа народних депутатів, обраних за виборчими списками політичних партій та народних депутатів, які були висунуті політичною партією в одномандатних округах. При формуванні депутатської фракції до її складу також за умови додержання засад діяльності такої фракції можуть увійти народні депутати, обрані в одномандатних округах, які реєструвалися кандидатами у народні депутати шляхом самовисування.

Як можна побачити зі змісту вказаної норми, то там відсутні слова, котрі вказують на обов’язковість наявності мажоритарщиків. Думки юристів з цього питання розділилися, чи вважати обов’язковою ознакою депутатської фракції наявність депутатів-мажоритарників чи ні? Остаточну відповідь може дати лише Конституційний Суд.

Це перший аргумент чому фракція КПУ продовжить своє існування, другий полягає у тому, що єдиною підставою для розформування депутатської фракції є частина 4 статті 60 Регламенту ВРУ. А саме зменшення кількості народних депутатів – членів фракції нижче мінімуму, з втратою одного мандату КПУ це не загрожує.

Сергій Назаренко Сергій Назаренко , Виконавчий директор Аналітичної групи «Левіафан»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram