ГоловнаБлогиБлог Сергія Назаренка

Вибори. Але є один нюанс

Спілкуючись з колегами по роботі та друзями, виявив один цікавий факт: не всі, навіть з числа кандидатів у депутати місцевих рад, розуміють правовий статус виборів, що відбудуться 25-го травня. Певна річ, я маю на увазі вибори деяких місцевих рад та міських голів, а не президентські. Отже для прикладу візьмемо вибори у Київраду та міського голови м. Києва, у всіх інших випадках ситуація однакова.

Фото: EPA/UPG

Зазначені вибори призначені Постановою Верховної Ради України №791-VII від 25.02.2014 «Про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради 25 травня 2014 року». В цьому слові «позачергових» і криється суттєвий нюанс, він скоріше для кандидатів ніж для виборців, але все ж таки є.

Стаття 141 Конституції України передбачає, що до складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п’ять років. Припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради має наслідком припинення повноважень депутатів відповідної ради.

А різниця між цими словами все ж таки суттєва.

Конституційний Суд України у Рішенні від 4 червня 2009 року № 13-рп/2009 вказав, що конституційні положення, які встановлюють строки повноважень представницьких органів, мають загальний характер, а тому обчислення цих строків здійснюється однаково, незалежно від того, на чергових чи позачергових виборах обрано склад представницького органу чи посадову особу (абзац третій підпункту 3.2 пункту 3 мотивувальної частини).

А згодом у 2013 році Конституційний Суд України зауважив, що таке тлумачення положень частин першої, другої статті 141 Конституції України він давав до набрання чинності Законом № 2952 «Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Після набрання чинності вказаним Законом № 2952 положення частин першої, другої статті 141 Конституції України викладено в новій редакції, яка визначає строк повноважень депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів - п’ять років - лише у разі їх обрання на чергових виборах.

Конституційний Суд України зазначає, що для уніфікації строків проведення усіх чергових виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів і забезпечення можливості реалізації механізму одночасного їх проведення усі чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів мають відбутися в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад чи голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року, тобто в останню неділю жовтня 2015 року. У цей термін повинні відбуватися і вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, обраних на позачергових виборах.

Нюанс полягає в тому, що Київського міського голову та депутатів Київради, як і депутатів інших рад ми будемо обирати лише на півтора роки, тобто до жовтня 2015, коли і відбудуться наступні вибори. Не впевнений, що всі кандидати, які виклали кругленьку суму на передвиборчу кампанію знали про цей нюанс.

Сергій Назаренко Сергій Назаренко , Виконавчий директор Аналітичної групи «Левіафан»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram