ГоловнаБлогиБлог Ярослава Дубневича

Не дати стати далекими від народу!

У вівторок 11 березня Верховна рада України розглядала на своєму засіданні законопроект №2664 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу).

Фото: Макс Левин

Ідея усунути драконівські обмеження на зняття кандидатів з виборів за двома попередженнями – правильна. Адаптація одночасного проведення виборів Президента України з місцевими також – інакше у Києві та інших містах доведеться створювати паралельну систему виборчих комісій. Вітаю норму, яка дозволяє самовисування кандидатів на міських голів і депутатів місцевих рад – як самовисуванець стверджую, що це правильний підхід.

Проте, в Законі «забули» про районні ради в Києві та вибори міських голів у два тури. Оминули і право для громадських організацій висувати своїх кандидатів.

Закон прийнятий за основу, і прийняли рішення готувати його за скороченою процедурою до другого читання. І тут у залі, серед нас, мажоритарників, почалося жваве обговорення. Як стало нам відомо, є бажання під час підготовки до другого читання внести правки, котрі зведуть нанівець усі описані позитиви. А саме – запровадять закриті пропорційні списки, за якими обиратимуться депутати до місцевих рад.

Звісно, одразу слід зважати, що аналогічну систему застосують і для виборів до парламенту. Які, я переконаний, обов’язково мають відбутися у достроковому режимі. Такою нагадаю, була вимога Майдану.

Проте наголошую ще раз, як робив це і під час виборчої кампанії і каденції у парламенті - проведення виборів за закритими партійними списками буде однозначним кроком назад. На користь цього статистика парламенту 7 скликання. І мова не тільки про роботу на округах чи в самому парламенті. Саме наслідком такої системи обрання депутатів є присутність в парламенті такого всім відомого явища як «тушки». Більшість з них були обрані саме за закритими партійними списками.

Закликаю депутатів мажоритарників, членів комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування відмовитися від хибної ідеї обрання депутатів місцевих рад за закритими списками! Не робіть інших, а потім і себе далекими від народу.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram