На замітку тим, хто вже амністовує «Беркут»!

Нещодавно прочитав у центральних інтернет ЗМІ інформацію про те, що виявляється Львівський БМОП «Беркут» вже пройшов переатестацію. Он як значиться – 37 працівників звільнилися за власним бажанням, а інші «перейшли на посади які їм були запропоновані після переатестації». Тобто за результатами переатестації нікого не звільнили. Цікаво, чи така сама ситуація з переатестацією у інших регіонах? Та повертаюся до рідного краю.

Фото: Макс Левин
Отже з майже 300 бійців Львівського БМОП «Беркут» більшість на Майдані таки були. Починаючи з 14 січня 2014 року – понад 130 осіб, пише видання «Високий Замок». Проте за свідченнями окремих «беркутівців» - були і такі, біля 50 осіб які вирішили стояти до кінця.

Командир Львівського «Беркуту» зі сцени Євромайдану запевняв, що стояли в резерві. Люди, що зараз дають свідчення, і поки що, підкреслюю, поки що хочуть залишатися анонімними, пишуть інше. В соцмережах пишуть про стрільбу з помпових гвинтівок, в тому числі під час перемир’я на Грушевського, видані бойові набої. Вказують прізвища особового складу і військові звання тих, хто стріляли, били активістів Майдану: підполковник міліції Процишин М.З., майор міліції Микитович Р.З., капітан міліції Каркулевський В., капітан міліції Сало Т., майор міліції Лотошинський О.Б..

Якщо інформація, оприлюднена в соцмережах, правдива, то у Львівському «Беркуті» були і снайпери, і ніби точно не в резерві - Кметь В., Паньків М., Щур Тарас.

От мені цікаво, а весь цей масив був врахований при проведеній переатестації? І чи готові органи прокуратури перевірити весь процес переатестації Львівського «Беркуту»?

Бо на цьому фоні, забавки Романа Тимківа, який типу необачно копнув машину активіста Автомайдану на Богатирській, яку потім «невідомі особи у формі «Беркуту» рознесли на друзки – дитячі витівки.

У будь-якому випадку, громадськість цілком правильно цікавить, чи під час переатестації і проведення слідчих дій ставилися звичайні питання, на кшталт:

Які саме з посадових осіб львівського БМОП "Беркут" виїжджали на несення служби в Київ, з якою зброєю і якими спецзасобами та в які дати?

Хто з представників львівського БМОП "Беркут" використовував під час протистоянь на Майдані і які спецзасоби та зброю, за чиїм наказом і в які дати?

Чи був і якими посадовими особами МВС доведений до особового складу львівського БМОП "Беркут" порядок застосування спецзасобів і стрілецької зброї під час протистоянь на Майдані?

Ким і в якій формі віддавались накази на застосування спецзасобів і стрілецької зброї представникам львівського БМОП "Беркут".

Які були зафіксовані випадки та в які дати особистого застосування кожним працівником львівського БМОП "Беркут" спецзасобів та зброї?

Яка була організація несення служби під час подій на Майдані особового складу, що перебував у Києві та які були функціональні обов'язки на чергуваннях кожного представника львівського БМОП "Беркут"?

Які звітні документи, рапорти були складені представниками львівського БМОП "Беркут" про застосування фізичної сили спецзасобів та зброї до протестувальників на Майдані з вказаними датами та годинами таких дій?

На останок не зайве було б і спитати щось таке:

Чому посадовими особами спецпідрозділу "Беркут" під час подій на Майдані не були прийняті рішення не виконувати злочинні накази?

Ось тоді, коли б такий масив інформації був би зібраний при переатестації, перевірений прокурорами, та були прийняті відповідні кадрові та процесуальні рішення…

А так, відчуваю, що якщо ретельно перевірити (обов’язково зроблю) хто ті 37, котрі звільнилися, то виявиться, що у всіх них пенсія за віком та вислугою років і т.д.

Сподіваюсь, текст згодиться тим небайдужим, які не будуть спостерігати як тихенько амністовують «Беркут».

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram