ПДМШ – особливий феномен громадської небайдужості та самопожертви

У суботу, 15 грудня, в конференц-залі київського готелю "Експрес" Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова урочисто відзначив свою четверту річницю. За чотири роки на фронті мобільний шпиталь провів 44 місячні ротації, впродовж яких 480 медиків-добровольців надали допомогу 50 тисячам пацієнтів у 49 локаціях в зоні АТО/ООС на сході України.

Фото: ПДМШ

"Ми лікуємо людей не тільки фізично. Ми лікуємо і словом, і ділом, – сказав президент ПДМШ Олег Шиба у вступній промові. – І в тому наш дуже великий плюс. Кожний медик, кожний водій, який доклався до проекту ПДМШ, робить великий вклад в розбудову нашої країни".

Під час заходу було вручено багато нагород – як "свіжих", так і тих, що вже довго чекали на зустріч зі своїми героями. З цього приводу очільник ПДМШ пожартував: "Якщо хтось вам каже, що ви їдете на схід за медалями і відзнаками, дайте їм мій номер телефону, і я їх завезу за тими відзнаками".

Віце-президент – медичний директор ПДМШ Дмитро Вернигор сказав слова подяки ветеранам ПДМШ: "Серед нас є люди, які з перших днів сидять на фронті. Їх можна розуміти чи не розуміти, але вони викликають повагу як своїх колег по ПДМШ, так і тих, кому вони не просто приносять користь, а дають шанс на життя".

Під час своїх виступів керівники шпиталю зауважували, що чотири роки тому ніхто й подумати не міг, що війна триватиме так довго. Голова наглядової ради ПДМШ Геннадій Друзенко розповів, що нещодавно журналісти запитали його про його мрію. "Насправді мрія дуже проста: щоб ПДМШ став історією, а ми мали моральне право здати наші бойові прапори до музею і залишитись великою родиною, в якій усі допомагають один одному в цивільному житті, і кожен – на своєму місці". На жаль, на його думку, це станеться нескоро. Він також вкотре згадав про "непрості" відносини між добровольцями та військовим керівництвом країни.

"Мені дуже шкода, що наша влада недооцінює цей добровольчий рух, – сказав віце-президент ПДМШ із взаємодії зі Збройними Силами України та іншими збройними формуваннями Олександр Гагаєв. – Я нещодавно зустрічався з Першим заступником секретаря РНБО генерал-полковником Михайлом Ковалем, і він просив нашу статистику. У мене є статистика медеваку з червня минулого до жовтня цього року. Нашими екіпажами врятовано 105 життів поранених, вивезено 19 контужених. Було здійснено 97 первинних хірургічних обробок ран і 50 оперативних втручань. Проконсультовано 1115 і госпіталізовано 279 людей. Амбулаторне лікування надано у 2911 випадках".

Під час святкування не обійшлося без "вічного" запитання, яке часто в особистих розмовах чують пироговці "Навіщо лікарі їздять у ротації ПДМШ на схід?" Дуже стисло і влучно на це запитання відповів Геннадій Сябренко, головний лікар Обласного клінічного госпіталю для ветеранів війни в Кропивницькому: "Бо робота в ротації – як ковток свіжого повітря".

Привітати медиків-добровольців прийшли гості – їхні побратими. Від 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького вітання передали Сергій Кононенко ("Професор") та Олександр Ламбурський ("Морячок"), причому перший виконав кілька своїх пісень, а другий прочитав власні вірші. Від Української Добровольчої Армії та ГО "Державницька Ініціатива Яроша" (ДІЯ) вітали кіборг Андрій Шараскін ("Богема") та капітан збірної України на "Іграх Нескорених" Сергій Ільницький ("Сокіл").

Від CIMIC Волноваського району пироговців привітав Владислав Тичина. Після заходу він написав на своїй сторінці Facebook: "Внесок MedStar Медевак ПДМШ у проведення АТО та ООС безцінний. Як на мене, вони – особливий феномен громадської небайдужості та самопожертви. Всі вони – вмотивовані добровольці з міцною життєвою позицією, які витрачають власний час, здоров'я та сили на благо українського народу і роблять все це за покликом власного серця. Низький уклін вам, честь і хвала!!! Разом Сила!!!"

Уже традиційно завершив урочистості виступ давніх і добрих друзів ПДМШ – гурту "Хорея козацька".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram