ПДМШ передав госпіталю в Кропивницькому хірургічні інструменти з Америки

У четвер голова Наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко привіз до Обласного клінічного госпіталю для ветеранів війни в Кропивницькому посилку з хірургічними інструментами, отриману від однієї з українських громад у Сполучених Штатах. Разом з посилкою керівник ПДМШ також захопив деякі медикаменти зі складу мобільного шпиталю в Києві.

Фото: Вадим Нікітін

"Суперова посилка! – оцінив подарунок американських благодійників головний лікар госпіталю та ветеран ПДМШ Геннадій Сябренко. – Не тільки для нас, а й для деяких наших супутніх закладів охорони здоров'я та бійців. Ми зараз паралельно формуємо виїзд на передову. І Друзенко привіз деякі препарати, яких ми потребуємо саме зараз".

Інструменти для загальної хірургії, лапароскопії, нейрохірургії та реанімації прислала американка українського походження Ярослава Француженко та сестринство св. Ольги при парафії св. Андрія в Меріленді. "Це вже, напевно, їхня четверта чи п'ята посилка на адресу ПДМШ", – розповів Друзенко. За його словами, з пані Ярославою він познайомився ще до війни, коли проводив дослідження у США в рамках Програми академічних обмінів імені Фулбрайта у 2009 та 2010 рр. У Сполучених Штатах майбутній співзасновник ПДМШ жив разом з сім'єю, а на службу вони ходили саме до цієї парафії, яка є головною українською православною парафією у Вашингтоні та його околицях.

"Я вже не пам'ятаю, як вона на мене вийшла після того, як почалася війна. Коли я її вже ідентифікував, виявилося, що це та сама пані Ярослава, розкішними вишиванками якої ми захоплювалися тоді в Америці", – згадує Друзенко.

На відміну від попередніх посилок, цього разу благодійну допомогу супроводжувало прохання від сестринства передати її військовому госпіталю. "Ми відвезли інструмент саме до Кропивницького, оскільки точно впевнені, що тут ним скористаються на 100 відсотків ефективно", – пояснив Друзенко вибір госпіталю. Він також додав, що Обласний госпіталь для ветеранів війни у Кропивницькому є базовим медзакладом для легендарного 3-го полку Сил спеціальних операцій, який обороняв Донецький аеропорт у 2014 та 2015 рр.

Його слова підтвердив і головний лікар Сябренко. "В області немає іншого військового шпиталю чи медичної частини, які б займалися учасниками АТО/ООС, яких в області налічується 15 тисяч. Наш госпіталь перебуває на другій лінії надання медичної допомоги українським воїнам та їхньої медико-психологічної реабілітації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram