Підписано новий наказ МОЗ, що регулює порядок відрядження медиків-добровольців до зони збройного конфлікту у складі ПДМШ

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун підписала наказ № 814 «Про організацію направлення медичних працівників, які добровільно виявили бажання надати медичну допомогу у районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Про це повідомив на Facebook президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко.

Наказ № 814, який регулює порядок відрядження медиків-добровольців до зони збройного конфлікту у складі ПДМШ, по суті є новою редакцією наказу № 1254 від 11 листопада 2016 року.

«Це означає, що медики-добровольці ПДМШ і надалі відряджатимуться в зону конфлікту цілком легально і законно!» – написав керівник мобільного шпиталю, назвавши підписання наказу «перемогою здорового глузду».

Необхідність нового наказу була викликана тим, що ухвалений у січні так званий закон про деокупацію (Закон України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях») припиняє антитерористичну операцію та запроваджує «заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях». У зв’язку з цим органи влади, як завжди в таких випадках, мають привести свої нормативно-правові акти у відповідність з новим законом. Проте МОЗ вважав, що такий наказ повинен бути спільним з Генеральним штабом Збройних Сил України.

Питання зміни наказу двічі виносилося на засідання Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram