"Великоднє перемир'я": лікар ПДМШ виїжджав на евакуацію пораненого бійця

Учора пізно ввечері лікар бригади медичної евакуації Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова в екіпажі військової машини виїжджав на евакуацію пораненого. На щастя, поранення було не надто серйозним, і бійця після огляду швидко доставили у лікарню.

Фото: Надано автором

"Там нічого такого серйозного не було – дотичне поранення в плече, – розповів Вадим Козловський. – Боєць був у свідомості, динаміка стабільна. Ми лише зробили огляд і доставили його до лікарні. До нашого приїзду йому надали адекватну першу допомогу: знеболили, наклали пов'язку, два джгути. Хоча теоретично там взагалі можна було обійтися без джгута – великі судини були неушкоджені, тож вистачило б лише давлючої пов'язки".

У мирному житті Вадим Козловський – заступник головного лікаря з експертизи та хірург у Смілянській Центральній районній лікарні ім. С. Бобринської на Черкащині. Ця місячна ротація у складі ПДМШ, що розпочалася 1 квітня, його п'ята і перша у медеваку. Першою була й учорашня евакуація.

"Це перший виїзд на евакуацію. До того ми їздили надавати допомогу, не пов'язану з бойовими пораненнями, наприклад, забирати стоматологічних хворих. А так, щоб уночі в броніку і з каскою – вперше", – каже лікар.

За спостереженнями Вадима, на тій ділянці фронту, де він перебуває, відбувається загострення: "Останні кілька днів гуркіт активізувався. То було так, що трошки популяють, а вчора взагалі десь із п'ятої години вечора й до ранку крили. Стріляло все: і міномети, і кулемети".

Він припустив, що це загострення може бути пов'язане з покращенням погодних умов: "Перші п'ять-шість днів квітня було похмуро, дощ, вітер. А останні три дні – сонце. Усе підсохло, а отже з'явилася мобільність".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram