Комітет ВРУ з питань охорони здоров'я обіцяв сприяти відновленню справедливості щодо медиків-добровольців

Учора президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко попросив парламентський Комітет з питань охорони здоров'я взяти під свій контроль внесення змін і доповнень до наказу МОЗ № 1254 відповідно до перехідних положень так званого закону про деокупацію Донбасу. Він також вкотре звернувся до законодавців щодо необхідності усунути несправедливість, що існує в соціальному забезпеченні медиків "у погонах і без погонів", які працюють на фронті. З обох питань комітет обіцяв надати підтримку ПДМШ.

Фото: Надано автором

Напередодні керівник мобільного шпиталю письмово звернувся до голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець з проханням про короткий виступ на засіданні та отримав такий дозвіл.

Як наголосив у листі та виступі Геннадій Друзенко, ПДМШ вдалось залучити до надання медичної допомоги в районах проведення АТО понад 400 медиків-добровольців з усіх регіонів України. Упродовж трьох років вони надали допомогу більш як 30 000 військовослужбовців ЗСУ, працівників правоохоронних органів та цивільних на прифронтових територіях. "ПДМШ має такий успіх тому, що нам вдалося легалізувати добровольчу участь цивільних медиків", – сказав Друзенко. Він пояснив, що це стало можливим завдяки існуванню унікального правового механізму залучення добровольців ПДМШ, одним з елементів якого є наказ Міністерства охорони здоров'я України № 1254 від 18 листопада 2016 р. "Про організацію направлення медичних працівників, що добровільно виявили бажання надати медичну допомогу в районах проведення АТО".

У січні парламент ухвалив закон про деокупацію Донбасу (Закон України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях"), який набрав чинності 24 лютого і замінив проведення АТО "заходами із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях". Перехідні положення закону передбачають, що в місячний термін Кабінет Міністрів має забезпечити приведення нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади у відповідність із цим законом. "Цей місяць закінчується цієї суботи", – зауважив Друзенко на засіданні.

За його словами, ПДМШ розробив і 12 березня направив до МОЗ проект відповідних змін до наказу № 1254. Утім, за інформацією, якою володіє шпиталь, ці зміни не мають шансів бути ухваленими у встановлений законом строк. "Боюся, наша квітнева ротація, а це 30-40 медиків, може залишитись у правовому вакуумі", – сказав Друзенко.

Він також звернув увагу на несправедливість законодавства стосовно медиків-добровольців, які працюють на фронті нарівні з військовими медиками: "Половина наших медиків працює в місцях тимчасової дислокації частин ЗСУ на фронті. На жаль, щодо цих медиків існує велика несправедливість. Якщо медики в погонах, побувши 30 днів у Краматорську чи Сєвєродонецьку, де не стріляють, отримують статус учасника бойових дій, то чинна на сьогодні редакція Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" не передбачає для людей без погонів жодної можливості отримати такий статус, хоча вони його заслуговують".

Питання відновлення справедливості щодо медиків-добровольців "без погонів" порушується не вперше. Ще 16 березня 2017 р. в парламенті було зареєстровано розроблений ПДМШ спільно з секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини законопроект про внесення відповідних змін до цього закону. Законопроект так і не було розглянуто, і тепер – у зв'язку з прийняттям закону про деокупацію Донбасу потрібен новий законопроект.

Після виступу Геннадія Друзенка на вчорашньому засіданні парламентським Комітетом з питань охорони здоров'я було вирішено направити його лист до МОЗу зі зверненням комітету щодо підтримки клопотання ПДМШ. Депутати Олег Мусій та Ольга Богомолець також задекларували свою готовність виступити ініціаторами змін до закону про статус ветеранів війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram