Швидка допомога від рівнян рятуватиме життя захисників України

У суботу в Києві волонтери з Рівного передали Першому добровольчому мобільному шпиталю автомобіль швидкої допомоги Fiat Ducato, придбаний на кошти Рівненської обласної організації Руху "Справедливість", і завантажений медикаментами, теплими речами, харчами, зібраними рівнянами для наших бійців на фронті.

Передача автомобіля ПДМШ відбулася в день, коли добровольчий шпиталь святкував третю річницю свого створення. У церемонії взяли участь медики-добровольці на чолі з президентом ПДМШ Геннадієм Друзенком, лідер Руху "Справедливість" Валентин Наливайченко, представники ЗМІ.

Ідея придбати швидку для ПДМШ виникла у Дмитра Громенка, батька чотирьох дітей, підприємця й громадського активіста із Рівного, після того, як у вересні цього року він був учасником ротації ПДМШ – місяць працював водієм-санітаром бригади медичної евакуації. Як він розповів, ініціативу підтримала обласна організація Руху "Справедливість", яка виділила кошти на придбання швидкої в Польщі та забезпечила її доставку в Україну. (Останнє виявилося зовсім не легкою справою. За інформацією від Валентина Наливайченка, через спротив бюрократів доставка і розмитнення забрали більше двох місяців.)

Разом з Дмитром цю ідею реалізували його друзі Сергій Новак, Ігор Романчук і Борис Александропуло. Вони відремонтували автомобіль, укомплектували його, а також оголосили серед рівнян збір харчів, теплих речей і ліків для наших захисників. "Ми опублікували список потрібних медикаментів, а люди самі купували їх і приносили нам" – сказав Дмитро.

"Якщо завдяки цьому автомобілю вдасться врятувати хоча б одного воїна, будемо вважати, що нашу місію виконано", – підкреслив доброволець. Він також додав, що ця автівка – перша, але не остання: "Нам уже зараз підшукують за кордоном автомобілі швидкої допомоги, і ми будемо так само разом зі "Справедливістю" збирати кошти на придбання цих автомобілів, бо на передовій їх не вистачає".

Звертаючись до журналістів під час церемонії передачі швидкої, Валентин Наливайченко сказав про медиків-добровольців: "Ми щасливі тим, що "Справедливість" разом з ними… Люди, яких ви бачите, це ті, кому має належати влада в охороні здоров'я в Україні, які пройшли через фронт і зрозуміли найголовніше: не можна красти в українській медицині, а можна і треба фахівцям – українським лікарям – дати гідну зарплату, гідне фінансування. Усе інше вони зроблять так, як треба".

Як зауважив Геннадій Друзенко, на четвертий рік війни на фронті досі критично бракує медичного транспорту: "Приміром, медики 28 бригади, що працюють на "нулі", мріють не те, що про нормальну швидку – в них немає навіть сумнозвісних "буханців" – медичних УАЗиків, знятих з випуску за 5 років до того, як Україна стала незалежною. Тому кожна карета швидкої допомоги, що виїжджає на фронт, наразі на вагу золота. І тому ця автівка вже сьогодні вночі вирушить на Схід до нашого побратима Олександра Гагаєва [віце-президента ПДМШ із взаємодії зі Збройними Силами України та іншими збройними формуваннями], що керує підрозділами медеваку ПДМШ, які рятують життя і здоров’я наших захисників на ділянці фронту від Гранітного до Красногорівки".

Друзенко також подякував партнерам і побратимам з руху "Справедливість" за "такий чудовий подарунок до триріччя ПДМШ".

"Шкода тільки, що ця швидка мала вже два місяці працювати в АТО, але державна бюрократія проявляла чуда винахідливості, аби спочатку не впустити автівку в Україну, а потім не дати її полагодити, обладнати та відправити на фронт – аж до обшуків в гаражах наших рівненських друзів і замовних сюжетів на рівненських телеканалах з поливанням їх брудом. На жаль, війна на два фронти – проти внутрішнього та зовнішнього ворога триває. Але ми обов’язково переможемо!" – сказав керівник добровольчого шпиталю.

Станом на 12:00 неділі Fiat Ducato наближався до Костянтинівни Донецької області, де рівненських волонтерів мав зустріти Олександр Гагаєв. З Констянтинівки нова швидка медеваку мала відправитися безпосередньо на передову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram