Листопадова ротація ПДМШ: роботу медиків-добровольців важко переоцінити

В останній місяць осені медики Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова в рамках 32 ротації ПДМШ в зоні АТО надали допомогу цивільним і військовим пацієнтам у більш як трьох з половиною тисячах випадків. Схоже, така кількість звернень, що на тисячу з лишком перевищує аналогічну цифру попереднього місяця, стала наслідком листопадового похолодання.

У листопаді 30 добровольців працювали в рамках 32 ротації ПДМШ: 15 – у складі бригад медичної евакуації чотирьох батальйонів ЗСУ, і 15 у чотирьох цивільних лікарнях Луганської області (у Білокуракиному, Новоайдарі, Попасній та Станиці Луганській).

Пацієнтами медеваку ПДМШ стали 106 військових і три цивільні, яким надали 146 консультацій, 118 пролікували амбулаторно, один раз вдавалися до хірургічного втручання і сім разів проводили первинну хірургічну обробку рани. Не забували про наших захисників і "мишебратья" з-за поребрика: довелося евакуйовувати вісім поранених бійців і надавати допомогу трьом контуженим. Дякувати Богові, цього місяця серед військових цих батальйонів ніхто не загинув.

У листопаді також сталася подія, яку можна вважати знаковою в історії ПДМШ – його лікар (гінеколог Віталій Яремчук) вперше за три роки існування добровольчого шпиталю прийняв пологи. Ця подія є неординарною й для Станиці Луганської, оскільки ця дитина стала першою, що народилась у Станично-Луганській центральній районній лікарні з літа 2014 року.

Хірург ПДМШ Юрій Романішин, волею долі став причетним до "резонансної справи" – саме він прооперував 64-річну мешканку Попасної, яку з невідомих причин поранили з автомата двоє військовослужбовців, що самовільно покинули розташування частини зі зброєю. Юрій працював у Попасній у двох ротаціях: в листопаді 2016 р. та листопаді 2017 р. Тому дуже цікавими є його спостереження, які він виклав на Facebook, зокрема про зміни, що сталися на Луганщині за останній рік.

За оцінкою лікаря, ці зміни є позитивними – і в місті ("більше стало української символіки, вже здивовано не обертаються, коли чують українську мову"), і в лікарні (ремонт приміщень, закупівля сучасного діагностичного обладнання). Покращилося і забезпечення військових: "Хлопці одягнені, нагодовані, принаймні ті, з якими я спілкувався. По медицині – забезпечення досить пристойне, працювати є чим і є кому, відпрацьована логістика". Утім, "як і рік тому, катастрофічно не вистачає спеціалістів". Тож, очевидно, допомога ПДМШ нашим співгромадянам на сході, ще знадобиться.

На брак медичних спеціалістів у своєму районі нарікає й голова Білокуракинської райдержадміністрації Сергій Іванюченко, хоча й каже, що не може назвати ситуацію в районній медицині "катастрофою". Влітку цього року він особисто ініціював залучення лікарів ПДМШ до роботи в районі й тепер вкрай схвально відгукується про цю роботу, кажучи, що її "важко переоцінити, однозначно виправдала мої очікування".

Сергій Іванюченко, який керує районом уже восьмий рік (загалом), дивиться на допомогу лікарів добровольців також і під дещо неочікуваним ракурсом. На його думку, наслідком дефіциту кадрів є відсутність конкуренції, а отже неякісні послуги: "У будь-якій сфері, де немає конкуренції, з'являються зловживання. По-перше – зловживання, по-друге – неякісно надаються послуги".

Також важливим, за його словами, є обмін досвідом, який відбувається між лікарями ПДМШ та місцевими медиками:

"Я хотів, аби до нас приїхали адекватні спеціалісти. Адекватні – це просто без "розпальцовки", щоб люди приїхали і на позитиві показали приклад, як треба працювати. Дніпро [звідки до Білокуракиного приїхали перші лікарі ПДМШ] з Білокуракиним не зрівняєш. Але й лікарям, які працюють у таких містах як Дніпро і, можливо, мають кваліфікацію вищу, ніж наші, теж не зайве подивитися, як працюють у сільських районах, щось взяти для себе. Ну, про те, що вони взяли для себе, я особливо не переживав, але вони надали дуже серйозну допомогу, особливо, коли був офтальмолог (у нас його немає), травматолог, уролог", – сказав голова РДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram