На Луганщині ПДМШ розпочав проект у сфері психічного здоров'я

У середу розпочався новий проект на сході Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова – у сфері психічного здоров'я суспільства. На першому етапі, який триватиме до 5 грудня, відбудеться скринінг потреб і проблем Луганської області у цій сфері.

Проект реалізує Костянтин Аймедов – доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри психіатрії, наркології, психології та соціальної допомоги Одеського національного медичного університету. За його словами, психічне здоров'я суспільства є "широким поняттям, яке охоплює дуже багато аспектів: і залежності, і певні соціальні питання, і психологічні, і психосоматику, і якість життя в цілому". Як сказав Аймедов учора під час лекції, "медичну допомогу треба оцінювати не тільки за медичними показниками, а й за зміною якості життя пацієнта".

"У мене п'ять вищих категорій, у тому числі з організації охорони здоров'я, – каже професор Аймедов. – І я бачу, що тут, як і всюди в Україні, має місце проблема взаємодії між фахівцями, відомствами. Установи часто замкнені на себе, на свої потреби. А якщо робити міждисциплінарні круглі столи, комплексні конференції, виявиться, що деякі фахівці перебувають поруч і цілком можуть обмінюватися пацієнтами.

Одна з наших цілей саме й полягає в тому, щоб прописати маршрут пацієнта. Тому ми дивимося, які служби є, які спеціалісти є, а яких немає, яка є потреба. І виявляється, що в регіоні, в принципі, певні можливості існують, просто когось із лікарів треба довчити, дати другу спеціалізацію, або "замкнути" спеціалістів один на одного, і проблема частково буде вирішена."

Під час поїздки областю Аймедов не тільки ознайомлюється з ситуацією, але й читає лекції, спілкується з лікарями, надає первинну допомогу, робить записи в історіях хвороб. Перші два дні відрядження були присвячені Попасній – відвідали обласний психоневрологічний інтернат, поліклініку, інші відповідні медичні заклади. Також відбулася зустріч у відділі охорони здоров'я Попаснянської райдержадміністрації. Сьогодні професор з Одеси переїжджає в Лисичанськ і Привілля, потім – Щастя, Сєвєродонецьк. "Сподіваюся за ці дні охопити всю область – виявити, які спеціалісти є, і яка є потреба в їхньому донавчанні чи перенавчанні, підсиленні іншими кадрами, тренерами", – сказав Аймедов.

Наступний етап проекту буде сплановано за результатами першого етапу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram