​Наказ МОЗу усунув останній бюрократичний бар'єр між медиками ПДМШ і бійцями АТО

18 листопада 2016 р в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун підписала наказ № 1254 "Про організацію направлення медичних працівників, що добровільно виявили бажання надати медичну допомогу в районах проведення АТО". Цей документ не тільки визначає порядок залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в районах проведення АТО у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) ім. Миколи Пирогова, а й усуває останній бюрократичний бар'єр для їхньої роботи безпосередньо у військових частинах, які захищають Україну від російської агресії.

Фото з архіву ПДМШ: майбутня в.о. міністра охорони здоров'я, а тоді керівник ГО "Захист патріотів" Уляна
Супрун і її майбутній радник на громадських засадах – керівник ПДМШ Геннадій Друзенко (грудень 2014 р.)
Фото: ПДМШ
Фото з архіву ПДМШ: майбутня в.о. міністра охорони здоров'я, а тоді керівник ГО "Захист патріотів" Уляна Супрун і її майбутній радник на громадських засадах – керівник ПДМШ Геннадій Друзенко (грудень 2014 р.)

"Видання цього наказу ще раз підтверджує принципово нову якість команди, яка наразі очолює МОЗ, – прокоментував подію співзасновник і керівник ПДМШ Геннадій Друзенко. – За цей наказ ми воювали від моменту підписання меморандуму 5 лютого цього року, оскільки меморандум прямо передбачав його прийняття. Але тільки Уляна Супрун проявила політичну волю і узаконила механізм допомоги нашим воїнам з боку цивільних медиків-добровольців".

Зокрема наказ зобов'язує Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ спільно зі Штабом АТО (за його згодою) визначати потребу в медичних та немедичних працівниках. Водночас на керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних і Київської міської державної адміністрації, а також державних установ, підприємств і закладів охорони здоров'я, що належать до сфери управління МОЗ, покладено обов'язок забезпечувати відрядження медичних та немедичних працівників підпорядкованих їм закладів у розпорядження Штабу АТО в рамках проекту ПДМШ ім. Миколи Пирогова за умови наявності письмової згоди цих працівників.

У "цивільній" частині документу керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій наказано щомісячно інформувати Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і ПДМШ про потребу в залученні медиків ПДМШ для роботи в медзакладах у зоні АТО, та забезпечити їхнє розміщення та допуск до роботи в цих закладах.

Згідно з наказом, згадане Управління також має сприяти інформуванню структурних підрозділів держадміністрацій з питань охорони здоров'я та державних установ, підприємств і закладів, що належать до сфери управління МОЗ, про потребу в залученні медичних і немедичних працівників (які виявили таке бажання) в рамках проекту ПДМШ ім. Миколи Пирогова для роботи в закладах охорони здоров'я у районах проведення АТО на території Донецької та Луганської областей.

За словами Друзенка, "нарешті всі юридичні пазли, потрібні для повної легалізації діяльності ПДМШ на Сході України, склалися".

"Тепер у нас нарешті є як узаконений останнім МОЗівським наказом механізм відправки медиків-добровольців не просто в зону АТО, а саме в розпорядження штабу, який керує антитерористичною операцією, так і механізм офіційного залучення наших медиків до проведення АТО наказами керівника антитерористичною операцією", – каже Друзенко.

Фото: ПДМШ

Він висловив упевненість, що це відкриє ПДМШ друге дихання. "Також хочу наголосити, що це – переконливий приклад того, як слід здійснювати справжні реформи: спочатку ми експериментальним шляхом знаходимо механізм, який доводить свою ефективність, а потім узаконюємо його. Тобто торуємо стежку по цілині, а коли бачимо, що нею пішли люди, багато людей, будуємо там дорогу", – додав очільник ПДМШ.

У чиновників просто не було шансу не помітити результативну діяльність медиків-волонтерів. Вважає лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко, який підтримує місію ПДМШ ім. Пирогова. "Запрошувати на передову тих, хто рятує життя нашим оборонцям і мешканцям Донецької та Луганської областей в районних лікарнях та польових військових шпиталях, а потім ігнорувати їх юридично, - цинічно. Вітаю рішення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун", - наголосив політик.

Нагадаємо, що на початку листопада перший заступник керівника Антитерористичного центру при СБУ (керівник АТО) генерал-лейтенант Руслан Хомчак підписав наказ, який з боку командування АТО фактично дав зелене світло роботі медиків ПДМШ у військових частинах у зоні проведення операції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram