МВФ зробив ставку: скільки та на яких умовах отримає Україна за новою програмою Фонду

Україна отримає майже $4 млрд від МВФ за новою 14-місячною програмою підтримки економічної політики stand-by (SBA). Ця програма замінить існуючу програму розширеного фінансування, узгоджену у 2015 році, строк якої спливає через п’ять місяців. 22 жовтня схвалення програмі висловили країни G7. Що означають для України ці кошти?

.

Фото: EPA/UPG

Перше, що хотілося б зауважити щодо програми stand-by – вона передбачає набагато коротші строки повернення кредиту. Якщо за програмою розширеного фінансування запозичені кошти повертаються протягом десяти років, за програмою stand-by країна мусить повернути гроші вже за п’ять років.

Це однозначно мінус, адже ми знаємо, що майже в усіх боргів України встановлено дуже короткий термін повернення – до десяти років. Нам було б бажано суттєво його подовжити – до 50 або навіть 100 років, як у розвинених країнах. Програма stand-by, на жаль, зовсім не сприяє розтягуванню виплат по нашим кредитам.

З іншого боку, треба розуміти, що ця програма потенційно закриває наші потреби на потенційно найскладніший політичний період 2019 року. Вона дає теоретичну гарантію, що міжнародні фінансові організації від нас не відвертаються, незважаючи на всі політичні ризики. Також вона буде грати роль мотиваційного фактору для нашого уряду, щоб той не зовсім забував про програму реформ і те, що попри усі політичні процеси, що нас чекають, треба продовжувати працювати над змінами на краще.

Третє, що можна зауважити: рейтингове агентство Standard & Poors, яке, найвірогідніше, має кращий доступ до даних щодо Меморандуму (особисто я його ще не мав можливості побачити), зауважило, що нова програма має менш насичений реформами порядок денний.

Тобто вона більш гнучка для нашого уряду, вимагатиме менше непопулярних дій, а отже, є адекватною нашому політичному часу і більше здійсненною для українського уряду. В цьому, на мою думку, полягає основний її позитив.

Ми знаємо, що досі жодна програма міжнародної підтримки у нас до кінця не вибиралася, і, на жаль, попередня програма розширеного фінансування не стала винятком. Але у stand-by шанси вищі: не тому, що уряд буде більш успішним, а тому, що вимоги від Міжнародного валютного фонду будуть дещо скромніші.

Це означає, що у Сполучених Штатах Америки готові сприяти поточному уряду пережити весь цей політичний процес і запобігти суттєвій зміні політичного курсу. Очевидно, що для США та Заходу загалом це дуже важливо, і програма stand-by є втіленням їх побажань щодо України.

Текст вперше опублікований на VoxUkraine.

Александр Паращий Александр Паращий , Руководитель аналитического отдела Concorde Capital
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram