Хто контролюватиме Громадський бюджет у Києві?

На реалізацію проектів Громадського бюджету у 2018 році з кошторису міста виділені 150 мільйонів гривень. Це - гроші з податків киян. Тому громадський контроль за їхнім розподілом, ефективним освоєнням та якістю робіт - не тільки право, а й обов'язок громади.

Для цього у столиці щороку формується Громадська бюджетна комісія (ГБК).Фактично ГБК на всіх етапах супроводжує проекти Громадського бюджету. Організовує публічні обговорення, реагує на скарги та спірні ситуації, аналізує практику реалізації проектів ГБ, ухвалює рішення про прийняття проектів до голосування. До її рекомендації дослухається Київський міський голова.

По суті, Громадська бюджетна комісія - це "невсипуще око" людей, які готові витрачати власний вільний час задля суспільного розвитку.

Як стати членом ГБК?

Для цього громадські об'єднання та благодійні організації до 1 лютого мають подати електронну заявку на участь у конкурсі за посиланням: https://gb.kyivcity.gov.ua/gbk

Вимоги для організацій-конкурсантів доволі серйозні. Але тут йдеться про гроші киян, тому критерії цілком виправдані.

Зокрема, організація, яка делегує свого представника до ГБК, має бути зареєстрована у Києві більше року, мати статус неприбуткової, публічно звітувати про свої фінанси, мати власний інформаційний ресурс (це може бути сайт або сторінка у соцмережах), а також мати не менше одного реалізованого проекту. Кандидати мають написати мотиваційний лист - чому вони прагнуть працювати у Громадській бюджетній комісії. Важливою вимогою є політична незалежність кандидатів - бо Громадський бюджет не може бути інструментом політичної боротьби.

Голосування за кандидатів відбуватиметься в онлайн режимі на сайті Громадського бюджету Києва. Сподіваюсь, що кияни так само активно будуть голосувати за кандидатів до ГБК, як і за проекти Громадського бюджету. Адже назагал за ГБ-2018 віддали свої голоси більше 130 тисяч людей.

Олесь Маляревич Олесь Маляревич , Депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram