ГоловнаБлогиБлог Олеся Маляревича

Громадський бюджет як ресурс для підтримки інновацій

Коли йдеться про громадський бюджет, люди часто думають, що це тільки про ремонти дитячих майданчиків, лавочок, ліхтарів, спортивних знарядь тощо. Звісно, такі проекти теж є, і вони теж перемагають.

Однак все більше проектів Громадського бюджету у столиці мають інноваційну складову. І це дуже важливо. Один із найяскравіших проектів, реалізованих завдяки ГБ у столиці – це інноваційна високотехнологічна лабораторія електроніки та прототипування «ЛАМПА», яка працює на базі КПІ. Загалом спільнота КПІ стала однією з найактивніших серед усіх, хто так чи інакше брав участь в обох етапах ГБ. Зокрема, проект «Лампа» у конкурсі Громадського бюджету-2017 посів перше місце. Бюджет проекту – 740 тис. грн.

Лабораторією можуть безоплатно користуватися не тільки студенти КПІ, а й школярі, учні технічних ліцеїв, інших столичних вишів. І це важливий аспект проекту «ЛАМПА», адже ми все ж таки розробляли Громадський бюджет як муніципальну ініціативу.

Але ми не ділимо студентів столичних університетів на «своїх» і «приїжджих». Для того, аби ініціативні групи з вишів, підпорядкованих Міністерству освіти України, все ж таки могли брати участь у конкурсі Громадського бюджету, у Києві розробили спеціальну процедуру.

Матеріальні цінності, створені або придбані за рахунок коштів Громадського бюджету, залишаються на балансі міста. А університет може користуватися ними на праві безоплатної оренди.

У лабораторії «ЛАМПА» є і сучасні вимірювальні прилади, і мікропроцесорні плати, і 3D-принтери. Ми сподіваємось, що інші київські виші братимуть приклад із КПІ, який має дуже сильне, активне комьюніті. І у Громадському бюджеті наступного року ми очікуємо побачити інші студентські проекти.

Однак не тільки флагмани технічної освіти здобувають кошти для своїх ініціатив. Приміром, у Деснянському районі завдяки перемозі у першому Громадському бюджеті встановлюють інноваційні комп’ютерні класи у 7 школах.

А ще на Троєщині відкрилася Майстерня технічної творчості. Діти та підлітки можуть займатися у гуртках з основ робототехніки, авіамоделювання, радіоелектроніки, а також у художньо-прикладних класах. І це теж стало можливим завдяки Громадському бюджету.

Проекти, подібні «ЛАМПІ» чи Майстерні технічної творчості, дають змогу розвивати таланти наших дітей та молоді. Потенціал в України величезний – не забуваймо, що наші айтішники впевнено посідають чільні місця у світових рейтингах. Створити комфортні умови для розвитку креативних людей – означає забезпечити інтелектуальну базу для процвітання України.

Важливо, щоб і держава створювала такі умови для високотехнологічного підприємництва, щоб молоді генії могли реалізувати свої ідеї в Україні. Щоб створювали додану вартість тут, а не деінде.

Олесь Маляревич Олесь Маляревич , Депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram