ГоловнаБлогиБлог Олеся Маляревича

Громадський бюджет Києва: як він змінювався упродовж двох перших хвиль

Перша хвиля.

Уперше ми запровадили Громадський бюджет у Києві восени 2016 року. У міському бюджеті виділили 50 мільйонів гривень з розрахунку до 1 мільйона на один проект.

До кінця року на Громадський бюджет подалися 497 проектів. До голосувань допустили 321 проект на загальну суму понад 300 мільйонів гривень. У січні 2017 року відбулося голосування. Свою підтримку тим чи іншим проектам висловили 50 тисяч киян. У підсумку 62 проекти стали переможцями.

Більшість проектів «першої хвилі» вже втілені у життя або знаходяться на фінішній прямій. Це зокрема:

- скелелазний зал "КПІСкала"

- реконструкція басейну Гімназії "Діалог"

- облаштована зона відпочинку "Озеро Верхнє Вигурівське"

- інноваційні комп'ютерні класи для 7 шкіл Деснянського району

- капітальний ремонт шкільного стадіону Школи №63

- капітальний ремонт двох ліфтів у поліклініці на Ентузіастів, 49

- встановлення мережі камер відеонагляду на Русанівці

- фестиваль RadioDayFree open air в рамках святкування Дня міста.

Є кілька проектів, які досі не реалізовані або через невирішені юридичні проблеми, або через перевищення кошторису. Ми сподіваємося, що у новому році все ж таки вони будуть втілені.

А щоб подібних проблем виникало якомога менше – ми створили Громадську бюджетну комісію (ГБК), яка складається з громадських активістів. Її персональний склад обирається киянами шляхом онлайн-голосування у 2 тури.

Друга хвиля.

Після першого досвіду ми вирішили, що відбір проектів Громадського бюджету-2018 треба проводити заздалегідь. Збільшилась і сума бюджету - до 100 млн гривень. Крім того, самі проекти розділили на 2 категорії: великі (до 2 млн грн) та малі (до 400 тис. грн).

З 1 червня по 15 липня 2017 року тривала подача проектів та попереднє голосування. Великі проекти мали отримати по 200 голосів, малі – по 50. Таким чином ми попередньо відсіяли ті ідеї, які не підтримали кияни.

З 809 проектів на загальну суму понад 1 млрд. гривень до фінального голосування дійшли 564 проекти. Фінальне голосування тривало з 30 вересня по 30 жовтня 2017 року. Під час другої хвилі проголосувала понад 131 тисяча киян - це втричі перевищило показники першого Громадського бюджету!

Найбільше голосів отримали креативні ідеї у галузі освіти - 51%, спорту - 18%, охорони здоров'я - 8%.

Перша трійка великих проектів-переможців:

- Мережа хабів. Сучасний освітній простір гімназії №107 "Введенська"

- Підземний музей на Поштовій площі

- Оновлене гематологічне відділення - збереження життя тяжкохворим

Перша трійка малих проектів-переможців:

- Русанівка - зелений острів

- Голосіїв майбутього (District of Kyiv Smart City)

- Ганок гімназії №34 "Либідь"

Суспільний резонанс з нагоди другого Громадського бюджету був настільки великий, що кияни навіть підготували петицію до Міського голови В.Кличка із пропозицією збільшити розмір бюджету. Київрада пішла назустріч і додатково виділила ще 50 мільйонів гривень. Це означає, що у 2018 році буде реалізовано 62 великих та 76 малих проектів.

Третя хвиля.

Ми вже зараз думаємо про те, як покращити систему Громадського бюджету у наступному році. Над цим працює Громадська бюджетна комісія, куди увійшли й переможці першої та другої хвилі. Громадська комісія надасть свої пропозиції на розгляд депутатів Київради. Вже зараз зрозуміло, що варто було б розділити категорію великих проектів на дві – загальноміські і локальні. Бо на мою думку, перші і другі матимуть нерівні шанси у конкурентній боротьбі за голоси киян.

Ми також сподіваємось на те, що досвід активістів, які стали першими переможцями Громадського бюджету, дасть поштовх новим ідеям і новим громадським рухам. Бо саме у таких проектах формується молода генерація суспільної і політичної еліти міста зокрема - і країни загалом.

Олесь Маляревич Олесь Маляревич , Депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram