ГоловнаБлоги

Податковий кодекс, версія 2.0. Остання?

Останній місяць року, судячи з кількості та швидкості подання законопроектів, проходить під девізом «Встигнути все». «Все» - це оті самі реформи, яких від уряду чекає бізнес, суспільство та міжнародна спільнота, і, вочевидь, на розробку яких раніше не знайшлося часу. Добре, що ще не всі встигли прочитати проект закону "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні", який був поданий 30 листопада до Верховної ради. Бо вже за два тижні з'явився новий. І знову майже 700 сторінок. Спробуємо розібратися, як зміниться життя підприємців та пересічних українців, якщо законопроект № 3630 від 11.12.2015 буде ухвалено.

Фото: apostrophe.com.ua/Владислав Содель

Девіз попереднього законопроекту був «все по 20», а нинішнього – «майже все по 18». За 10 днів міністерство фінансів вирішило полегшити життя на 2%: податок з доходів фізичних осіб, податок на прибуток та єдиний податок для більшості фізичних осіб-підприємців - 18% замість 20%.

У пояснювальній записці до проекту закону, як перевага, згадується встановлення обмеження щодо застосовування спрощеної системи оподаткування (групи А та В) для юридичних осіб. Але в самому законопроекті в розділі «спрощена система оподаткування» юридичні особи взагалі не згадуються. Чи це помилка, чи може плануються ще якісь зміни, не зрозуміло. Отже, найближчим часом треба очікувати доповнення до редакції законопроекту.

З приємного можна відзначити, що нарешті визначилися з об’єктом оподаткування транспортним податком. Цього разу об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких перевищує 1 млн грн та які використовувалися до 5 років в Україні (включно). Станом на сьогодні 1 млн грн – це приблизно 43 тисячі доларів США. Однак порядок визначення вартості легкових автомобілів має буде встановлений Кабінетом Міністрів, далі сам перелік автомобілів буде визначений Центральним органом виконавчої влади. Оскільки ПК набере чинності вже навесні наступного року, виникає цілком логічне питання – чи вистачить часу на розробку методики відбору автомобілів і складання самого переліку? Бо лише за 2015 рік експерти очікують поповнення автопарку України на близько 70 тисяч новеньких «легковиків».

Стосовно податку з нерухомості, запроваджується підвищене оподаткування для великих об’єктів житлової нерухомості (квартири площею понад 300 кв. м, будинки – понад 500 кв.м.) за ставкою 25000 грн. в рік за кожен такий об’єкт. В той же час залишаються пільги на рівні цього року, тобто для квартир незалежно від їх кількості - 60 кв. метрів та для житлових будинків незалежно від їх кількості - 120 кв. метрів. Для прикладу, власник квартири площею 80 кв.метрів має сплатити податок на нерухоме майно за «понаднормові» 20 кв.метрів в розмірі 826 грн (при умові, що заробітна плата буде на рівні 1378 грн на місяць). Прив’язка оподаткування до середньої заробітної плати – дуже спірне питання. Вартість «квадратного метра» ні на первинному, ні на вторинному ринках ніяк не корелює з середнім рівнем доходів громадян. Крім того, запропонований підхід оподаткування нерухомого майна не передбачає ряду факторів – розташування будинку, його віку і т.д. Таким чином, за квартиру у новобудові в центрі міста та квартиру у старому будинку в менш престижному районі за умови однакової площі власникам треба сплатити однаковий податок. Очевидно, що підхід до оподаткування житлової нерухомості ще буде змінюватися, але вже у наступних редакціях ПК.

Передбачається, що новий Податковий кодекс України набиратиме чинності з 1 квітня 2016 року, крім змін, які впливають на формування дохідної частини бюджету 2016 року, зокрема щодо встановлення нових ставок податків і зборів. На сьогодні маємо тільки законопроект, щоправда, вже на останньому етапі проходження в профільних комітетах. І хоча в запасі ще є три місяці часу, роздумувати, як малому та середньому бізнесу вижити в умовах дії нового податкового кодексу, вже треба. Одночасно законопроектом пропонується встановити мораторій на внесення змін до податкового законодавства на період з 01.01.2016 по 31.12.2018 рр. Будемо сподіватися, що бізнес таки отримає цей дворічний тайм-аут, аби пристосуватися до введених змін та приготуватися до нових.

Олена Пешкова Олена Пешкова , керуючий партнер консалтингової компанії ACA Bureau
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram