ГоловнаБлогиБлог Олени Бойко

Децентралізація в дії: громади стають спроможними і самодостатніми

До кінця 2017 року на добровільній основі буде об'єднано майже половину усіх громад країни. Це реальний шанс змінити не лише адміністративно-територіальний устрій, а й створити нові паритетні взаємовідносини між державою та спроможними територіальними громадами. 

Фото: Владислав Мусиенко

Реформа місцевого самоврядування по праву визнана однією з найуспішніших реформ в Україні. Відхід від неефективної радянської моделі державного управління був архіважливим, адже до реформи з близько 12 тис. територіальних громад 5 тис. були дотаційними на рівні 70%, а півсотні – на рівні 90%. Роздрібнені, бідні громади уповні залежали від центральної влади, не були здатними виконувати власні повноваження, надавати якісні публічні послуги. Звісно, це не сприяло розвитку локальної економіки. Що ми маємо зараз?

Оновлення інфраструктури, нові робочі місця, нову якість публічних послуг, перспектива нових інвестицій та розвитку локальної економіки. Відбулось збільшення власних доходів місцевих бюджетів на близько 30% порівняно з минулим роком, зросли надходження по основній групі податків, збільшилась частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті (з 2015 року 45,6%, до нинішніх 49,3%), зросла частка капітальних видатків місцевих бюджетів (на 15%) – а це розвиток територій, інфраструктури тощо. Тобто, успіх реформи, започаткованої ще Урядом Яценюка у 2014 році, є визнаним, бо громади дійсно стають спроможними і самодостатніми.

Минулого пленарного тижня були проголосовані у першому читанні важливі "децентралізаційні" законопроекти: № 6403 щодо просторового планування та № 6466 задля спрощення процедури ОТГ навколо міст обласного значення. Перший проект - це перший крок на шляху до виконання обіцянки передати землі за межами населених пунктів під юрисдикцію ОТГ, адже № 6403 - запобіжник зловживань, спрощує процедури просторового планування, є дієвим механізмом виваженої містобудівної діяльності, ефективного використання земельних ресурсів.

Ми будемо й надалі відстоювати інтереси місцевого самоврядування. І, в першу чергу, під час розгляду Бюджету - 2018. Вірю, розпочата реформа реалізується в повній мірі.

Олена Бойко Олена Бойко , Народний депутат, "Народний фронт"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram