ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

Тверді побутові відходи: в Гадяцькому районі вчаться жити без сміття

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.

Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі, що навіть з’явився вислів "відходи беруть нас за горло". З нинішнього року в нашій державі принципово новий підхід до утилізації твердих побутових відходів.

Фото: EPA/UPG

З кожними роком кількість відходів зростає, що негативно впливає на стан екології та здоров'я людини. Приміром, восени кількість відходів суттєво збільшується за рахунок опалого листя та органічних відходів з овочів та фруктів.

Загалом, для того, щоб зменшити обсяги сміття на околицях міст, в Україні найчастіше його просто підпалюють. Однак, такі дії спричиняють значне забруднення атмосферного повітря та неабияк впливають на здоров’я українців. Вирішити цю проблему можна за рахунок компостування.

Використана тара також стає причиною забруднення середовища. У світі поступово починають відмовлятися від пластику та інших полімерних матеріалів. Такі відходи століттями лежать в ґрунті та не розкладаються. Тим самим забруднюють підземні води.

Гадяччина не стоїть осторонь глобальної проблеми, наш край активно впроваджує політику роздільного збирання сміття та правильної утилізації відходів.

Нині плануємо створити екологічно безпечну та економічно ефективну комплексну систему поводження з відходами у районі. Для цього встановлюємо баки для сортування сміття та облаштовуємо майданчики для них. Боремося з незаконними сміттєзвалищами. Розробляємо систему санітарного очищення Гадяцького району.

Також працюємо над системою моніторингу поводження з твердими побутовими відходами та переробкою вторинної сировини. Головне — плануємо збудувати регіональний полігон, який відповідатиме усім нормам і правилам та встановити сортувальну сміттєву лінію.

Завдання для кожного з нас — зберегти екологію для нащадків. Ми маємо робити все, щоб мінімізувати шкоду для довкілля.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram