Як лікують у Польщі: приклад для наслідування

Українці часто жаліються на систему вітчизняної медицини. Для переважної більшості українців приватні клініки – занадто дорогі. А у державних – і досі використовують оснащення, частина з якого, скоріш за все, ще застала часи народження незалежної України. У сусідній Польщі – все навпаки. Заклади охорони здоров’я тут реформували згідно з нормами Європейського Союзу.

Фото: Надано автором

Сусідня Польща, так само як і Україна зараз, пережила процес глобального реформування медичної галузі. Цей процес відбувався згідно європейських норм і увінчався успіхом для поляків. Ми часто намагаємося деякі речі перейняти у сусідів-європейців, щоб бути такими як вони — йти в ногу з часом. Давайте порівняємо польську і українську систему охорони здоров'я на кількох конкретних прикладах.

Рятівний Національний фонд здоров'я

У 2003 році у Польщі був утворений Національний фонд здоров'я (NFZ) . До його складу увійшли всі амбулаторії — і державні, і приватні. Приміром, в даному випадку Україна, що започаткувала Національну службу здоров'я, рухається в тому ж напрямку, що й Польща.

До слова, (NFZ) є державною установою, що фінансується за рахунок внесків страхувальників. А це значить, що кожен поляк має сплатити певну суму коштів, і за це отримає безкоштовну медичну допомогу.

Якщо говорити про страхування, то у Польщі є два різновиди — державне і приватне.

Державне страхування

У Польщі існує два види державного страхування: обов'язкове і добровільне. І ними опікується Національний фонд здоров'я.

Кожен поляк має страховий поліс. Це або поліс Національної служби здоров'я, де розрахунок іде на одну особу. Або централізований поліс Управління соціального страхування. До нього входить медичне, пенсійне страхування та всі види соціальних послуг(страхування для виплат по інвалідності, страхування для виплат у зв'язку з втратою годувальники, страхування на випадок хвороби або материнства і страхування від нещасних випадків).

До речі, іноземці, які працюють у Польщі, мають бути також застраховані і сплачувати внески до фонду здоров'я. За цим стежить роботодавець, який і перераховує кошти до фонду за своїх працівників.

Відомо, що у Польщі найчисельніша категорія людей, які мають медичне страхування — це особи, які офіційно працевлаштовані.

Фото: Надано автором

“Електронний пацієнт”: як система працює у Польщі?

Особисто був свідком прийому пацієнтів до польської амбулаторії. Коли пацієнт потрапляє до амбулаторії, спершу його оглядає лікар, якому допомагає 4 помічники. Всі дані пацієнта одразу заносяться до електронної системи. Це нагадало мені нашу систему “Електронний пацієнт”.

Так само, як і у наші системі “Електронний пацієнт”, в Польщі кожен має картку з унікальним ідентифікаційним номером. До номера прив'язаний увесь пакет соціальних послуг (страхування, фінансування). Як бачимо, електронна система Польщі більш розвинена, ніж наша. Але на досягнутому ми не спиняємося й продовжуємо рухатися у напрямку реформування медичної галузі.

Фото: Надано автором

Також у Польщі є ще одна цікава програма, яка покликана турбуватися про здоров'я громадян. Наприклад, якщо аптека має напис “NFZ”, то це означає, що тут можна придбати ліки зі знижкою від 30% до 70%. Але і це ще не все. У таких аптеках є список ліків, які видаються абсолютно безкоштовно за державною програмою. Відразу спадає на думку програма “Доступні ліки”, яка діє в Україні.

Кілька слів про первинну ланку медицини

Перебуваючи у Польщі, мав змогу поспостерігати за роботою лікарів та закладів первинної медицини. Наведу кілька прикладів, як працюють лікарі у Польщі.

Якщо до амбулаторії звертається пацієнт, його одразу обстежує лікар. Якщо потрібно, то проводяться медичні маніпуляції. Після лікар залишає пацієнта у стаціонарі на лікування, або відпускає додому.

Для екстрених випадків у Польщі діє повітряна медицина. За необхідності гелікоптери доставляють пацієнтів з сіл до центрів лікування. Для прикладу, у місті Катовіце є два злітно-посадкові майданчики, а у Кракові знаходяться 4 гелікоптери для доставки тяжко хворих.

Польща уже давно пережила реформування медичної галузі. Україна тільки зараз почала впроваджувати реформи. Але якщо вдало використовувати досвід сусідніх держав, брати лише позитивні приклади для наслідування, то у майбутньому в Україні буде якісна і доступна медицина.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram