ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

Чому на Гадяччині не бояться “Газпрому”, або Шлях до енергонезалежності

Із перших днів роботи наша команда поставила серед головних завдань - досягнути реального енергозбереження та енергоефективності бюджетних установ.

Ще кілька років назад у Гадяцькому районі, у газоносному регіоні Полтавщини, потерпали від морозів узимку кілька десятків будинків культури та бібліотек.

Вважаю, що першочергове завдання влади — турбуватися і нести відповідальність за людей, які працюють у закладах культури, і за тих, хто тягнеться до цих закладів у пошуку знань та задля культурного збагачення. За чотири роки ми на 100% забезпечили опаленням наші бібліотеки та культурні установи. І зробили енергоефективними майже половину середніх навчальних закладів.

Нещодавно здобули чергову перемогу - відкрили енергоефективну котельню, яка обігріватиме учнів та вчителів у Римарівській загальноосвітній школі.

Фото: Надано автором

Пригадую коментарі скептиків чотири роки тому, коли ми тільки починали запроваджувати енергозберігаючі заходи в районі. Скільки було глузувань з приводу перших твердопаливних котлів, які з'явилися у будинках культури та бібліотеках.

До слова, скептики забували, що до їх появи тут взимку було справжнє "церковне повітря"- так воно добре "зберігає", але працювати в таких умовах категорично не можливо.

Римарівська школа стала 12-ю в районі, в якій запущено модернізовану систему опалення. За кошти державного та місцевого бюджетів (у співвідношенні 700 на 300 тисяч гривень) в освітньому закладі встановлено два модульні котли по 150 кВт кожен.

Фото: Надано автором

Раніше у шкільній котельні працювали 2 газові (вкрай затратні ресурсно і фінансово) та один твердопаливний котел. Але навіть усе це господарство не давало необхідної кількості тепла, щоб обігріти просторі приміщення школи. Відтак, діти та вчителі скаржилися на прохолодну температуру взимку.

Встановлення модернізованої котельні дозволило створити комфортні умови і при цьому ще й заощадити бюджетні кошти. Скільки точно — покаже найближчий опалювальний сезон. Але для розуміння масштабів економії я наведу вам інший приклад: Сарівський будинок культури. Коли він працював від газової котельні — “влітав” бюджету за сезон у 250 тисяч гривень. Щойно ми встановили твердопаливний котел вартістю 73 тисячі гривень, вже у перший опалювальний сезон знизили витрати на 177 тисяч гривень. Тому курс на газозаміщення триває.

Фото: Надано автором

За нашими попередніми підрахунками завдяки цим енергозаощаджуючим заходам у наступному опалювальному сезоні нам вдасться заощадити 70% бюджетних коштів, які раніше були передбачені на опалення. При тому, що економія відбувається не за рахунок зменшення температурного режиму, а завдяки економії споживання енергоносіїв.

Ще однією перевагою використання твердопаливних котлів (поряд із економністю і простотою в користуванні) є те, що його можна запустити в будь-який момент із настанням холодів, не чекаючи початку опалювального сезону.

Римарівська котельня, до речі, акумулює тепло не тільки для школи, але й для дошкільного закладу “Ягідка”, який розташований у цьому ж приміщенні.

Приємно, що ми встигли завершити роботи ще в цьому опалювальному сезоні. І нині оновлена котельня вже обігріває римарівських діточок, які мають комфортні умови для навчання і виховання у дитячому садочку.

Працюємо далі над тим, щоб і бюджетна сфера і економіка району була енергоефективною. Але при цьому люди мали необхідне тепло, бо обов’язок сильної і відповідальної влади допомагати тим, хто найперше і найбільше потребує уваги і допомоги.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram