Розвиток туризму: влада ігнорує очевидний економічний Києва

Для того, щоб розвиватися та ставати конкурентоздатною у світі, Україні необхідно розвивати ті галузі, які не стільки актуальні сьогодні, скільки будуть актуальні завтра. Зокрема, і в першу чергу, це стосується галузей економіки. Про ці речі має дбати як державна влада, так і влада на місцях. Тут особливу роль відіграє столиця України – Київ. Місто здатне і повинне задавати економічні тренди в державі та має всі можливості бути на вістрі новацій та розвитку, демонструючи приклад для інших.

Фото: Facebook/Кличко - мер

Структура світової економіки стрімко змінюється і нам потрібно встигати за цими змінами, а ще краще – випереджати решту світу. Так, сьогодні у економіці світу стрімко зростає обсяг виручки від надання послуг, тобто це нетоварний експорт. Для цього не потрібно будувати заводи та фабрики й тип інфраструктури тут інший. Є можливості залучати додаткові гроші в економіку без цього, хоча це й не виключає необхідності розвитку товарних галузей.

За інформацією ООН, у нетоварному експорті за останні десятиліття міжнародний туризм  перетворився  на потужне джерело іноземної валюти і став четвертою за величиною категорією експорту після палива, хімічних речовин і продуктів харчування.

У матеріалі «ЕП» йдеться про те, що разом з пасажирськими перевезеннями міжнародний туризм генерує експортний дохід близько 1,5 трлн доларів США — 30% від експорту послуг.

За даними Всесвітньої туристичної організації ООН вклад туризму у світовий ВВП  становить 10%, а кількість робочих місць, прямо або опосередковано причетних до сфери туризму, — 11%. Прогнози демонструють подальше зростання галузі.

Тобто, уявіть собі, що десята частина всієї світової економіки твориться завдяки туристичній галузі. І вона створює таку ж відсоткову кількість робочих місць.

В Україні, та й в Києві ця галузь майже не розвивається. А захмарні ціни в готелях під час Євро-2012 чи фіналу футбольної Ліги чемпіонів – це точно не свідчення розвитку. Більше того, інші країни активно заробляють на українських туристах.

У 2017 році наша країна посіла 88 місце у світі за привабливістю для туристів, 98 місце – за екологією, 79 – авіаційною інфраструктурою, 81 – портовою інфраструктурою, 71 – туристичним сервісом. У плані інвестицій в цей бізнес ми на 124 місці. Про це свідчать дані експертів Всесвітнього економічного форуму.

Місто Київ має тисячолітню історію та величезний потенціал для залучення туристів. А ті, в свою чергу, можуть вкладати в місто мільярди доларів, значна частина з яких потрапить також і в Державний бюджет. Аби тільки ці кошти не розкрадали у вигляді підтасованих тендерів, схем із ПДВ та дотаціями тощо. Це величезний потенціал, який розкриває грандіозні можливості. Це вигідно всім киянам, бізнесу, владі… всім.

Проте, на жаль, як нинішня влада, так і її попередники вперто працювали над знищенням цього потенціалу. Втрачаються пам’ятки культури, деформується інфраструктура міста, його сколихують постійні корупційні скандали. Все це позначається і на репутації Києва і на його вигляді. Культурна спадщина знищується на догоду забудовникам, як і життєвий простір киян. Через це місто втрачає цілком реальні гроші. Це потрібно зупинити, інакше скоро врятувати його туристичний потенціал буде неможливо.

Міська влада приймає різноманітні програми, але вони виконують лише функцію крикливого піару та агітації для наступних виборів. При цьому, пиляються бюджетні гроші, а результат – нульовий. Під загрозою руйнування перебувають сотні пам’яток архітектури – обличчя міста. Знайдені під Поштовою площею рештки древнього міста, що можуть стати магнітом для туристів, можуть бути поховані під шаром бетону. Подібних прикладів безліч.

Парадоксально, але ми фактично втрачаємо те, що лежить у нас під носом і може дати поштовх для економіки не тільки міста Києва, але й всієї України.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram