​Родинний суддівський підряд на службі в друзів Гройсмана

28 липня було оприлюднено результати конкурсу до Верховного суду України. Серед 120 переможців виявилося багато представників старої нелюстрованої суддівської системи. Мешканцям Святошинського району Києва один з них може бути досить цікавим – це Вадим Коротун – суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Фото: Макс Требухов

Справа в тім, що він представник однієї з так званих «суддівських родин». Його дружи на Олена Коротун суддя Апеляційного господарського суду міста Києва. Загалом, в нинішньому складі Верховного суду менше третини не мають родичів, які задіяні в суміжних сферах.

Так от, Олена Коротун відзначилася тим, що взяла безпосередню участь в афері щодо легалізації незаконної забудови на вулиці Верховинній 80 Б в Святошинському районі Києва. Там під виглядом реконструкції приватний ВНЗ «Київський міжнародний університет» (власник – Хачатур Хачатурян) намагається збудувати 18-поверхівку з 2-поверхховим підземним паркінгом. Це потягнуло за собою порушення цільового призначення земельної ділянки, що стало однією з підстав Київській міській раді відмовити забудовнику в подовженні договору оренди землі за даною адресою. Власне, це рішення Хачатурян і оскаржував. Програвши в першій інстанції, він подав апеляцію. Головою колегії суддів була саме Олена Коротун, яка стала на бік забудовника не зважаючи на очевидні порушення з його боку. Серед іншого, вона всупереч прямій нормі закону відмовилася залучати до розгляду справи мешканців прилеглого будинку, який буквально тріщить по швах через підготовчі роботи.

Детальніше тут.

Касаційна інстанція теж стала на бік забудовника. Там рішення вже приймала колегія суддів на чолі з Віктором Швецем – це фактично один з найбільш одіозних представників суддівської системи. Щодо його відношення до цієї справи читайте тут.

Зараз Хачатурян використовує свої зв’язки у вищих ешелонах влади і тисне на Київраду, намагаючись повернути під свій формальний контроль земельну ділянку під забудову. При цьому, він понад рік незаконно її утримував, на що столична влада відверто закривала очі, а подекуди відверто допомагала Хачатуряну. Детальніше тут.

Власник ВНЗ (який крім надання освітніх послуг спеціалізується також і на будівництві) очолює політичну партію, від якої в 2010 році нинішній глава уряду Володимир Гройсман балотувався на посаду міського голови Вінниці. Крім того, від неї висувався в 2015 році й нинішній міський голова Полтави Олександр Мамай. Останній теж вляпався в історію з протистоянням проти міської громади і наріжним каменем теж тоді стало незаконне будівництво.

Столична влада, імовірно під тиском з високих кабінетів, протягує необхідне для Хачатуряна рішення. Це при тому, що в мерії прекрасно поінформовані про скасування містобудівної документації та порушення цільового призначення земельної ділянки на Верховинній 80 Б. Про це офіційно інформує заступник міського голови Віталія Кличка Олександр Спасибко, засвідчуючи власним підписом.

До речі, нещодавно Солом’янський районний суд міста Києва зобов’язав НАБУ порушити кримінальне провадження проти міського голови. Причиною тому стала ще одна скандальна забудова – цього разу на провулку Святошинському. Це теж Святошинський район міста. І це буквально пару кілометрів від Верховинної 80 Б.

Що ж, маємо чергове свідчення того, що правлячий клас висновків не зробив. Чекає, коли люстрацією займеться безпосередньо громада і не через систему делегування повноважень, яку влада спаплюжила, а вручну?

А щодо судді Вадима Коротуна і його дружини Олени, то вони, судячи з усього, продовжать вірно служити представникам корумпованої влади і телефонному праву як головному інституту правосуддя в Україні. Принаймні для них. Президент вже озвучив переможну заяву про те, що конкурс до ВСУ йому став дуже до в подоби. Ще б пак! Контроль над судовою гілкою – це одна з головних цілей будь-якої влади в Україні.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram