Самбір. Типовий райцентр з неймовірною архітектурою

Чому варто приїхати у Самбір? Місто компактне, симпатичне. Його можна обійти за дві-три години, але кількість старовинних будинків та вілл вражає. Маю сподівання, колись Самбір буде туристичним місцем, і туристи з України поїдуть вливати сюди тучу грошей.

В місто я прибув рано вранці — лише перші двірники починали працювати, та й на вокзалі ночували безхатьки з дітьми. До речі, якщо ви бачите таку картину — не соромтеся та набирайте “102”, бо чомусь працівники місцевого відділення поліції відверто толерують цю проблему.

У місті працюють цілодобові магазини та навіть готель. Сюди можна доїхати як з Києва, так і зі Львова поїздами, також курсують електрички.

Перша літописна згадка про місто датується 1241 роком, у 1390 році місту надали Магдебурзьке право. Найстаріша будівля датується 16-м сторіччям. Це латинська церква Костел Святого Іоанна Хрестителя. Її почали будувати у 1530 році, після того, як попередній дерев'яний костел згорів у 1498 році. Звісно, потім також були пожежі, під час яких костел періодично руйнувався і реставрувався. У 1864-65 роках, у костелі служив Йосип Пельчар — святий, канонізований Йоаном Павлом ІІ у 2003 році. У свій час при костелі також діяв шпиталь, десь до початку ХІХ ст.

Поруч знаходиться храм блакитного кольору — Церква Різдва Пресвятої Богородиці, збудована 1738 року у стилі “бароко”. Найголовніша пам'ятка церкви — чудотворна ікона Самбірської Божої Матері, написана, за легендою, самим євангелістом Лукою. У 1992 році храм перейшов до УГКЦ.

Місто наповнено архітектурними пам'ятками з ХІХ ст. Це і вілли, і школи, і житлові будинки.

Самбір — батьківщина українського режисера, драматурга Леся Курбаса, якого заарештували у зв'язку зі справою Української військової організації 26 грудня 1933 року, а у 1937 році розстріляли. Музей Курбаса знаходиться недалеко від ринку.

Також є і закинуті архітектурні пам'ятки, які поступово руйнуються, наприклад, колишня школа і університет.

Окрім старих будівель у місті знаходиться велика кількість пам'ятників: Тарасу Шевченку, Степану Бандері, військовим УПА та Андрію Чайковському — українському письменнику, одному з організаторів Українських січових стрільців.

По дорозі до вокзалу в місцевому парку можна побачити пам'ятник жертвам репресій і пам'ятник депортованим українцям з Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Підляшшя. За офіційними даними, лише в 1941 з 22 по 30 червня, в Самборі НКВС знищив 1200 в'язнів. 

Загалом містечко мені дуже сподобалось. Приїздіть!

Карта

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram