Привіт, безвізовий поїзд!

З 11 червня для українців діє безвізовий режим з Євросоюзом. Ходили страшилки, що на кордоні вимагатимуть з туристів довідки з ЖЕКу та інші нікому не потрібні документи. Як же все вийшло насправді?

Посадка в поїзд "Київ-Перемишль" - стандартна для поїздів класу "Інтерсіті". Квитки перевіряють під часу руху поїзда, і стюард записує в блокнотик місця пасажирів до Польщі.

П’ять годин проминають швидко, адже до Львова поїзд їде без зупинок. У Львові була велика змінюваність пасажирів. Можливо, до Польщі у Львові зайшло трошки менше пасажирів порівняно з тією кількістю, що їхала до Львова.

У Львові в поїзд сідають українські прикордонники та митники. Митники просто пройшлися по вагону без жодних запитань та пішли далі. Мабуть, сумки просканували зором. Українські прикордонники перевірили документи. Безвізовим пасажирам дали пам’ятки, побажали хорошої дороги та пішли в інші вагони. Окремо зазначу, що кількість прикордонників в порівнянні з травнем збільшилася.

Після того, як ми перетнули кордон Польщі, в перший вагон зайшло близько 20 осіб - польські прикордонники та митники. Митники вибірково перевіряли сумки. Мій рюкзак не перевіряли, а от мого сусіда попросили показати речі з рюкзака.

Після проходження польських митників пішли прикордонники. Близько 40% пасажирів їхали по безвізу, як і я. Не знаю чому, але жодних документів у мене окрім паспорта не перевіряли. Але сусіду знову не пощастило. У нього довго перевіряли бізнес-візу та відкатали пальчики. Після того прикордонники поставили штампи в наші паспорти і пішли далі.

Фото: Олександр Рудоманов

За словами погранців, додаткові документи (страховка, бронь, квиток назад) вони перевірятимуть вибірково, але вони мають бути у подорожуючих. Немає документів - немає перетину кордону.

О, я ж ледь не забув головну перевагу поїзда. Вже другий раз ми не стояли жодної додаткової хвилини на кордоні, але при цьому бажано купувати квитки у перший вагон, адже прикордонники починають перевірку з нього.

Любіть Україну та подорожуйте по безвізу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram