Спецтема

Городенка

На сході Івано-Франківської області знаходиться місто Городенка, де залізничні каси на вихідних не працюють, хоча щоденно через місто їздять як приміські поїзда, так і пасажирський поїзд. Взагалі, на ділянці Тернопіль-Заліщики-Коломия виникає враження, що каси працюють лише для касирів. Час роботи квиткових кас взагалі не має відношення до руху поїздів: за півтори години до поїзда вони закриваються.

Фото: Александр Рудоманов

В місті є станція Городенко-Завод і зупиночна платформа Городенко-місто. Поїзд Київ-Рахів зупиняється лише на першій станції.

Часу між дизель-поїздами достатньо, щоб чудово роздивитися місто та з'їздити в сусідні села Чернятин та Глушків, де розташовані дерев'яні храми. Харчування, як і скрізь в невеличких містечках недороге, можна купити на базарі молочну продукцію – вона смачна. В базарні дні в дизелі з Заліщиків дядько продає дешево трав’яні чаї — здоровий пакет за десятку, ще й сторгуватися можна.

Городенка розташовується в історичному Покутті. Вперше згадується в літописі за 1195 рік. У 1491 році цар Молдови Штефан ІІІ Великий спалив Городенку, Снятин, Коломию вщент. У XV столітті на березі річки спорудили Городенківський замок, який у 1648 році зруйнували повстанці Семена Височана.

Фото: wikimedia.org

Найдавніша споруда міста - Вірменський костел. Його у 1706 році побудували за кошти впливової на той час вірменської громади. Подвір'я костелу обнесли високим муром з красивими воротами, але це не завадило грабіжникам у 1779 році розграбувати його вщент. Під час совєтів костел використовувався під склад, а зараз стоїть і руйнується потихеньку.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Архітектор Бернард Меретин спроектував костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, а оформив зовнішній вигляд Іван Пінзель — відомий скульптор середини 18 сторіччя. Храм зведений протягом 1745-1769 років, остання реконструкція відбулася у 1920-х роках. За совєтів у приміщеннях пам'ятки розташовувалося професійно-технічне училище механізаторів, під час роботи якого старовинний вівтар порізали на дрова та спалили. Лише одну скульптуру встигли зберегти. В самому костьолі два приходи проводять свої обряди: посередині - католики, а праве крило займають греко-католики.

Костел розташований недалеко від центру Городенки. До монастирського комплексу, окрім костелу, входить також корпус монастирських келій.

А також колона зі статуєю Пречистої Діви Марії - пам'яткою монументального мистецтва 18 століття.

Церква Успіння Пресвятої Діви Марії спроектована також Бернардом Меретином, а споруджена у 1763 році для греко-католицької громади міста коштом магната Миколи-Василя Потоцького. За легендою, базованою на одному із варіантів народної «Пісні про Бондарівну», храм зведено в знак покути магната за вбивство Бондарівни — дівчини з сусіднього села Чернятин. У церкві є ікона Пресвятої Богородиці, яка час від часу мироточить.

Фото: Александр Рудоманов

Між костелом та Вірменською церквою, я побачив вирізану на дереві ікону.

Фото: Александр Рудоманов

Поруч з костелом прямо на дитячому майданчику розташовується незрозумілий мініатюрний замок. Місцеві розповіли, що це макет, зменшена копія якогось давнього укріплення.

Фото: Александр Рудоманов

Повертаючись до історичних споруд Городенки, варто також сказати про Миколаївську церкву, збудовану у 1879 році на кошти самих прихожан. Споруди, збудовані за кошти магната, виглядають більш пишно. Церква нещодавно відреставрована, тому її можна сплутати з новобудовою.

Фото: Александр Рудоманов

І наостанок про синагогу, яку змайстрували у 1743 р. Через декілька років Городенка стає одним із центрів зародження хасидизму, в ній проживав дід рабе Нахмана, чию могилу в Умані кожного єврейського Нового року масово відвідують хасиди з усього світу.

Наразі з єврейських споруд вціліла тільки Велика синагога, яка використовується зараз як шкільна спортивна зала.

Фото: Андрій Бондаренко

Любіть Україну та подорожуйте залізницею!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram