На Марс!

Сьогодні я трохи відступлю від звичного формату тревел-блогу по Україні і поділюся враженнями про єгипетський курорт Марса-Алам, або ж Марс. Туди я поїхав за пропозицією Феєрії Мандрів і взагалі не пошкодував.

У порівнянні з розкрученим курортами Єгипту - Хургадою чи Шарм-еш-Шейхом - на Марсі практично немає росіян, а море чистіше. Наш готель розташовувався за 17 км від самого міста, пляж був взагалі не вітряний, бо розташований в бухті. Все побережжя зараз активно забудовується, хоча зменшення кількості туристів (росіян) свою роль зіграло - будівництво сповільнилося. З готелю вийти погуляти не дуже вийде, бо навкруги пустеля, але недалеко розташовані лагуни, заповідники. На побережжі Марсу велика кількість різних рифів та бухт, біля яких плаває багато риб та живності, і що найбільш мене радує – місцевість поки не загиджена, корали не виламані, риби вільно плавають між людьми.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Одразу раджу з собою взяти в ручну поклажу великий пакет, по прильоту викласти туди зимові речі і, не потіючи, доїхати до готелю. Також навіть в аеропорту треба бути уважним - мені спробували дати неповну здачу за візи, але я вчасно це помітив.

Аеропорт та перетин кордону зі сторони України - лояльний. Рамка, поверхневий шмон - і ви вже в літаку. Якщо хочете огорнути багаж в плівку, раджу купити скотч і харчову плівку, самому обмотати сумки перед здачею багажу у аеропорті. По прильоту в Єгипет вам треба буде заповнити картки для митників, купити візу за 25$ і забрати свої речі.

Після трансферу до готелю на вас одягають контрольні браслети, відповідно до яких визначається, в якому ви розміщені. Декілька готелів поруч, як правило, належать одному власнику, тому туристи мають однакові права у всьому комплексі. Працівники можуть погано розуміти вашу українську, російську чи англійську мову, тому не соромтеся показувати все на пальцях.

Фото: Александр Рудоманов

Інтернет в готелях платний, у нашому випадку це коштувало 25$ на тиждень. Вихід - купувати картку місцевого оператора Водафон, але не в аеропорту, бо дорого, а через гіда. За картку можна торгуватися, а якщо ви купуєте у нього екскурсії, картка буде за “символічну” ціну. Варто торгуватися за все: екскурсії, речі в магазині. Доларів 20 для вас лишніми ж не будуть, правда?

Курс валют в Єгипті зараз не фіксований, тому ціни в місцевій валюті злетіли вгору. Скрізь приймають як в єгипетських фунтах, так і в доларах. В доларах приймають куди охочіше, та й більше сторгуватися можна (наприклад, за товар в долар продавець просив 30 фунтів і ні фунта не скидав).

Фото: Александр Рудоманов

Якщо курите – привозьте з собою цигарки, пачка там коштує близько 5 доларів. Якщо не курите – теж купіть у дорогу, бо цигарки можна продати.

В готелі, де ми жили, вода з крану була питною, але наші туристи не пили. Напої, вода та їжа місцевого виробництва - безкоштовні, фреші та іноземні напої - платні.

Біля нашого готелю розташовано два рифи, де постійно плавали різні рибки та інша живність. На березі - піщаний пляж, вхід до моря такий самий. В зимовий період готелі як правило не заповнені, тому наш заповнився десь на п’яту частину.

Фото: Александр Рудоманов

З екскурсій хочу виділити дві: поїздка на великі черепахи та морську корову.

Морська корова, або дюгонь, – рідкісна тварина, яка занесена в Червону книгу, одна з них живе на Марсі. Екскурсія на неї проходить з порту Готліб - до нього пасажирів підвозять з різних готелів на мікробусах, після чого розсаджують по двоповерхових яхтах. Під час поїздки на яхті пасажирам надаються маски\трубки\рятувальні жилети, також вода\їжа, яка включена у вартість поїздки. Раджу плавати без рятівного жилету, адже у ньому не можливо пірнати, щоб побачити риб та рифи ближче.

Спочатку на моторному човні з яхти везуть на морську черепаху та коралові рифи. Плавати можна десь з годину, є інструктор з рятувальним кругом. Потім ми вирушили на пошук морської корови.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Великі черепахи знаходяться в бухті Абу Дабаб та поруч з морською коровою. Черепахи здорові в розмірах (візуально десь метр-півтора), плавають з рибами-присосками, які постійно з ними. Періодично черепахи випливають доверху подихати повітрям. Знайти черепах можна по групкам людей, які її шукають і пливуть разом з нею поруч.

Фото: Александр Рудоманов

На зворотному шляху з Єгипту перевірка в аеропорту серйозніша. На відміну від Києва, пасажирів просять зняти черевики і покласти їх до таці, щоб пустити на рентген. Забороняють провезення ручної поклажі в пакетах. При нас у дітей забирали мушлі та пісок з кишень, їх вивіз з Єгипту заборонений. Разом з тим це проходить все швидко, прикордонники ввічливі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram