Мільярд для людей Януковича

Жителям столиці відомо, що Бортницька станція аерації знаходиться в жахливому стані. Більше того, не так давно сталася аварія, що призвела до отруєння близько 130 людей, з них більше сотні – діти. Було навіть відкрите кримінальне провадження з цього приводу, але суть справи в іншому.

Вже майже рік ведуться перемовини з представниками Японської агенції міжнародного співробітництва (ДЖАЙКА) про надання кредиту на реконструкцію Бортничів. Сума захмарна – близько 1 мільярда доларів. Не буду в черговий раз переповідати історію щодо потреб модернізації єдиного «очисного фільтру» столиці, адже ця проблематика була піднята в попередньому записі блогу.

З того моменту, як минулого разу розглядалася тема інвестицій за рахунок кредитних коштів, пройшло досить декілька місяців. Вже визначилися з порядком проведення поточних «покращень», розробником документації виступила компанія «Київпроект».

Але вашу увагу зосереджу на інших моментах, що були описані в одному журналістському розслідуванні про поточну роботу, менеджмент та перспективи реконструкції Бортничів. Там чітко вказано, що керівництво Київводоканалу, якому належить вищезазначена станція аерації, є близьким до оточення екс-Президента Віктора Януковича.

З матеріалу навіть можна взяти структуру власності ПАТ «АК «Київводоканал» і переглянути кінцевих бенефіціарів з Белізу та Британських Віргінських островів.

Так ось, до яких роздумів варто підвести небайдужих громадян. Вчора Київський міський голова Віталій Кличко провів зустріч із заступником міністра Мінрегіонбуду Романом Абромовським, Гендиректором ПАТ «АК «Київводоканал» Андрієм Біликом, заступником Гендиректора ДЖАЙКА Морі Хіроюкі, а також народними депутатами Віталієм Сташуком та Дмитром Андрієвським. Відповідне фото і запис можна знайти на Facebook-сторінці очільника Дарницької РДА Геннадія Сінцова.

Фото: Надано Олександром Лємєновим

Чиновники засідали на території Бортницької станції аерації та обговорювали питання щодо підписання угоди про реалізацію проекту реконструкції БСА. Всі сторони підтвердили готовність до реалізації проекту.

Найбільш гострий момент - за мільярдний кредит гарантом виступатиме не кіпрська, віргінська чи белізська офшорка. Відповідальність за невиплату кредиту в майбутньому понесе уряд нашої держави, а іншими словами – звичайні громадяни України заплатять з власної кишені.

Ні для кого не секрет, «Київводоканал» останні роки є хронічним боржником «Київенерго», що належить мільярдеру Рінату Ахметову. Подеколи ця сума досягала 100 млн доларів.

Наразі борги коливаються в межах 250-400 млн гривен. Тому не можна стверджувати, що на підприємстві знаходиться ефективні менеджери.

В голові виникає лише одне запитання - чи не стане мільярдний кредит черговим подарунком президенту-втікачу та його оточенню?

Олександр Лємєнов Олександр Лємєнов , Юрист Центру політичних студій та аналітики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram