Обласний Бюджет Львівщини на 2019 рік: розвиток, залучення додаткових фінансів та підтримка громад

Акцент на успішні програми, які діють в області впродовж останніх трьох років, залучення коштів міжнародної технічної допомоги, співпраця в межах проектів із ЄС, підтримка та розвиток територіальних громад – основне в головному кошторисі області. Котрий, як і Закон України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" ухвалено з випередженням, 11.12.2018 року на сесії Львівської обласної ради 61 голосом “За”.

Трохи мовою цифр, або що ми бачимо на наступний рік

Прогнозований обсяг головного фінансового документа за доходами – майже 14,3 млрд грн, за видатками – 14,5 млрд грн. На реалізацію обласних програм на Львівщині наступного року спрямують майже – 1,42 млрд грн. Рівень 2018 року на завершенні - починали ми у грудні 2017 року з цифри 1,38 млрд грн.

До слова, проект обласного бюджету Львівської області на 2019 рік був розглянутий і підтриманий в усіх депутатських комісіях та обговорений під час громадських слухань з кращими фахівцями та експертами.

У 2019 році ми продовжуємо формування бюджету згідно з взятим курсом у минулі роки та враховуючи прийняті показники Державного бюджету. У пріоритеті – розвиткові проекти, заходи з енергозбереження, підтримка наших комунальних установ та територіальних військових формувань, підтримка учасників АТО і їх сімей, співпраця зі сходом, забезпечення належного функціонування в області галузі освіти, медицини, соціального захисту.

Дохідна частина обласного бюджету за структурою на 81% складається з дотацій і субвенцій – 11,6 млрд грн і на 19% – податків і зборів (власні доходи) – 2,7 млрд грн.

У цілому в розрізі галузей в 2019 році планується спрямувати: на дороги – 1 099 млн грн, медицину – 2 475 млн грн, освіту – 1 292 млн грн, соціальний захист – 315 млн грн, культуру – 343 млн грн, спорт – 113 млн грн, сільське господарство – 20 млн грн, ЖКГ – 179 млн грн, енергозбереження – 49 млн грн тощо.

Варто наголосити, що обсяг дохідної частини загального фонду обласного бюджету на 2019 рік без урахування міжбюджетних трансфертів визначено в сумі 2,407 млрд грн. Обсяг доходів загального фонду на плановий рік більший на 291683 тис грн або 13,8% порівняно з очікуваними надходженнями 2018 року.

Також у проекті обласного бюджету на 2019 рік передбачено резервний фонд в сумі 50 000 тис. гривень.

Говорячи про фінансування обласних програм у наступному році, то варто ще раз підкреслити, що кошти на їх реалізацію заплановані в загальній сумі 1,419 млн грн (хоча звісно нам хотілося б куди більше).Тому курс на комплексні, довготривалі програмні документи – продовжується.

Найбільше коштів в обласних програмах передбачено на дороги – 370 млн грн, житлово-комунальне господарство – 179 млн грн, охорону здоров’я – 203 млн грн, проекти місцевого розвитку – 130 млн грн, освіту – 95 млн грн, охорону навколишнього середовища – 60 млн грн, трохи менше – на енергозбереження (49 млн грн), фізичну культуру (32 млн грн), міжнародне співробітництво (30 млн грн) та інші. Більш детально на слайді нижче.

Також слід наголосити, що у 2019 році додатково фінансуватимуться:

Успішні програми:

- Програма проведення конкурсу проектів місцевого розвитку – 130 млн грн (+8 млн грн. до 2018 р.). Нагадую, конкурс вже оголошено, не будьте байдужими, деталі ось тут

- Програма розвитку мережі автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху – 370 млн грн (+53 млн грн до 2018 р.).

- Розвиток спорту – 31,8 млн грн (+7,6 млн грн до 2018 р.).

Соціальні програми:

Програма підтримки учасників АТО (ООС) та їх родин – 33,3 млн грн (+5 млн грн до 2018 р.). До речі, саме на цю програму є наміри додатково залучити ресурси при розподілі вільних залишків 2018 року.

Молодь Львівщини – 1,9 млн грн (+400 тис. грн до 2018 р.).

Охорона здоров’я Львівщини – 203,4 млн грн (+28 млн грн до 2018 р.).

Стартуємо у цьому році з новинкою - Програмою міжмуніципального співробітництва, що реалізовуватиметься у вигляді відкритого конкурсу, починаємо з 5 млн грн.

Важливо, що в 11 з 30 програм є вимога щодо обов’язкового співфінансування. Таким чином для виконання профільних програм залучатимуться кошти місцевих бюджетів, інших джерел. Фінансовий ресурс для таких програм передбачається у сумі 595 млн грн. У відповідь очікується залучення додаткових коштів на рівні 25% від виділених коштів. Будуть продовжені та спрощені процедури у конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад та “Змінимо країну разом!”.

Цей блог був би неповним, якби у ньому не торкатися нових можливостей, закладених ухваленим Верховною Радою України Державним бюджетом на 2019 рік. Реально список можливостей розширено - і ми чекаємо на остаточну версію за підписом Президента, щоб ретельно проаналізувати їх. Нижче - найголовніші з них. Сюди ж додаємо і збільшення на 25% розміру субвенції з дорожнього фонду для ремонту місцевих доріг – 729 млн грн.

Наші бюджетні вектори

Підсумовуючи усе вищенаведене, слід зазначити: бюджетними векторами на наступний рік для нашої області є: проекти місцевого розвитку, увага на обласні комунальні заклади в бюджеті розвитку; співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги; згуртування місцевих карпатських громад; розвиток спорту; забезпечення соціальної підтримки; турбота про учасників АТО та їх сім’ї; запровадження напряму співробітництва територіальних громад.

З того, на чому ще вартує наголосити. За моєю ініціативою до текстової частини обласного бюджету включено пункт про перехід на систему “Prozorro” усіх орендних відносин з майном спільної власності територіальних громад, яким відає обласна рада. А ще, спільними зусиллями, і це була консолідована позиція більшості голів депутатських фракцій, - ми рекомендуємо усім замовникам робіт за кошти місцевих і державного бюджетів на теренах Львівщини встановлювати заробітну плату у будівництві на рівні 14800 грн. Думаю, це буде вагомим фактором, щоб стримати відтік робочої сили у цій галузі (у 2018 році було 7800, в окремих галузях навіть 5700, що вже давно не відповідає вимогам часу).

Сподіваюся, що цей блог буде цікавий експертній спільноті та колегам по місцевому самоврядуванні, котрі перебувають у бюджетному процесі, або після нього.

Попереду новий бюджетний рік. Вкотре наша каденція Львівської обласної ради 7 скликання ухвалює обласний бюджет до початку нового року. Тому з новими силами, натхненням до роботи та вірою у завтрашній день ми вступаємо у 2019 рік. Знаю, нам усе вдасться.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram