ГоловнаБлогиБлог Олександра Ганущина

Звіт про третій рік роботи Львівської облради

Прийнято звітувати за виконану роботу. Тож, до Вашої уваги – звіт за виконане упродовж третього року на посаді голови Львівської обласної ради.

Напевно, читачам цього блогу слід приготуватися до складного чтива. Цей звіт не виборча агітка – автор не має планів пробувати себе на виборчих перегонах у наступному 2019 році, і залишає цю важку місію іншим достойникам. Тому мета інша – розкрити досягнуте і поділитися запланованим на наступний рік. Чому цей звіт виходить в життя зараз? Бо обрані у 2015 році депутати приступили до повноважень власне 19 листопада 2015 року, тож “літочислення” каденції розпочалося саме три роки тому. Ну, а хто не любить сухого чтива з цифрами – Вам одразу сюди. Для особливо допитливих – Вам сюди, де “живуть” звіти за перший і другий роки роботи.

2018

Досягнуті спільно з депутатським корпусом ініціативи вирішив поділити на кілька пунктів, серед яких:

- Розвиток інфраструктури

- Зміна підходів у призначенні керівників комунальних медичних закладів;

- Новий рівень програми мікропроектів;

- Створення платформ/майданчиків для обговорення та вирішення проблем регіону /місцевого самоврядування;

- Енергозбереження в бюджетній сфері;

- Ініціативи у сфері екології;

- Транскордонне та міжнародне співробітництво;

- Активна політика національної пам’яті та допомога українській армії;

- Співпраця Львівщини та Луганщини.

Розвиток інфраструктури

У першу чергу хотів би закцентувати – запрацював Дорожній фонд. Так, ще не ті об’єми, у 2018 році лише 583 млн грн., але разом з коштами обласного та місцевих бюджетів – це 337 км доріг, на 737 млн грн. Крапля, але камінь і вона точить.

Традиційно звітую про спортивну інфраструктуру – 99 майданчиків у 99 населених пунктах. Уже 29 полів зі штучним покриттям, 61 тренажерний майданчик, але до кінця року – буде ще більше. Шкода, що традиційно запізнюється держава зі своїми коштами, із 23,5 млн грн на ці ж таки поля зі штучним покриттям, але нам своє робить. І, до речі, програма “Спортивний майданчик” буде розвиватися, але це вже – у планах на 2019 рік.

Новий рівень у конкурсі проектів місцевого розвитку 2018

Наш конкурс мікропроектів – наша гордість! Без перебільшення, це найдієвіша обласна програма, яка отримала у 2018 році рекордне фінансування з обласного бюджету, і перейшла позначку в 1000 бенефіціарів відкритого конкурсу. Відповідально підкреслюю – в Україні немає аналогу, що дозволяв би залучати на міні-проекти до 400 тисяч гривень, 256 млн грн з яких небюджетних коштів – 53,7 млн грн. Дякую кожному з понад 2000 учасників конкурсу - Ви дійсно хочете зробити кращим життя у своїх громадах.

Зміна підходів у призначенні керівників комунальних медичних закладів

Теж наша, Львівської обласної ради “фішка”. Так, ми маємо повноваження призначати керівників комунальних закладів обласної ради без проведення конкурсу. Проте ми не лише проводимо відкриті, і часом дуже непрості відкриті змагання за “кращих з кращих”. Цей рік - рік переходу новопризначених керівників на строковий контракт. Разом з проведенням 17 конкурсів, ми вперше в Україні підтримали курс уряду на автономізацію закладів охорони здоров’я в некомерційні комунальні підприємства. Важко йде оптимізація галузі, та все ж головне – якість послуги, що надається пацієнту, все решту носить особистісний вимір.

Створення платформ/майданчиків для обговорення та вирішення проблем регіону/ місцевого самоврядування

Ми маємо час та натхнення, і здатні переконати бізнес, і міжнародні фонди, що працюють в Україні підтримувати відкриті майданчики для обговорення наболілих проблем усіх областей, об’єднаних Карпатами. Цьогоріч нам вдалося ще вище підняти планку обговорень на ІІІ Форумі місцевого розвитку, що традиційно відбувається у Трускавці, результати якого тут і тут. Висловлюю подяку усім, хто допомагає нам у прагненнях підтримки ініціатив карпатських громад, реалізації проектів міжрегіональної співпраці, про які ми великим корпусом місцевого самоврядування двічі на рік спілкуємося у Трускавці і на Сколівщині.

Енергозбереження в бюджетній сфері

Свого часу ми були першою областю, яка запровадила підтримку ініціатив громадян в енергозбереження своїх осель. Ми також є першим регіоном, котрий запровадив фінансовий інструмент для енергозбереження в установах обласної бюджетної сфери. Деталі на слайді нижче, вкотре висловлюю жаль з приводу, що такої програми немає на державному рівні.

Стратегія у сфері екології

У питаннях екології ми намагаємося бути максимально послідовними. Нами підтримано створення нових національних парків, зокрема на землях Галсільлісу в межах Старосамбірського району - “Королівські Бескиди”. Не кожна обласна рада готова вилучати з традиційного лісокористування власні лісові площі. Вже в цьому році ми очікуємо на розпорядження Президента України про створення національного парку “Бойківщина”, який ініціювали наші депутати, працівники лісової галузі. Додайте сюди і створення нових, місцевого рівня об’єктів природно-заповідного фонду. Залишилося кілька місяців і буде завершений унікальний і єдиний на всю Україну проект зі створення суперсучасного розсадника зі шведською технологією вирощування мільйонів саджанців лісових порід із закритою кореневою системою. Додайте сюди вже другий рік фінансування власне лісовідновних заходів з обласного бюджету.

Транскордонна співпраця

Сьогодні Асоціація "Єврорегіон Карпати – Україна", котру маю честь очолювати, є національним лідером у залученні коштів міжнародної технічної допомоги. За це велике дякую команді, яка працює вже 11 рік, і всім нашим міжнародним партнерам, котрі повірили у наш потенціал. І мова не лише про загальний бюджет власних проектів чи професійні консультації, котрі ми надаємо для наших членів - органів місцевого самоврядування з 4 Карпатських областей. Ми готуємо нове покоління професійних менеджерів, здатних працювати з коштами ЄС, державного і місцевих бюджетів за європейськими правилами. Саме їх успішна реалізація у 2018-2020 роках буде нашою перепусткою до ще більших можливостей, котрі, переконаний, чекають нас на шляху до об’єднаної Європи.

Активна політика національної пам’яті та допомога ЗСУ

На цьому напрямку у нашому портфелі чимало великих і дрібних справ. Дякуючи спільним зусиллям депутатського корпусу обласної ради, ми зуміли закінчити епопею з колишнім Російським культурним центром, за що велике дякую усім причетним. Але ми підтримуємо усі частини української армії та проекти ветеранських середовищ. Львівська обласна рада стала повноцінним учасником масштабного відзначення 100 років ЗУНРу, готова долучатися до вшанування воїнів УГА на території інших областей і займає активну позицію у міжнаціональних питаннях.

Співпраця Львівщини та Луганщини

2018 рік для нас дійсно роком прориву у міжрегіональній співпраці з Луганщиною. Проекти #Змінимо_країну_разом в частині освітніх, культурних і медійних обмінів, які реалізовуються спільно обласними бюджетами Львівської, Луганської областей, коштами спонсорів та небайдужої громади через Асоціацію “Єврорегіон Карпати- Україна” вийшли на зовсім інший рівень. Окрім цього, ми виграли спільний проект з Міністерством освіти і науки, що передбачає спільні дії між 15 школами Львівщини і Луганщини. Переконаний - така співпраця має колосальне значення для об’єднання, чи то пак “зшивання” країни.

Загальна інформація про роботу ради

Для тих, хто стомився, ще кілька статистичних показників у слайді, що нижче.

Про плани на 2019 рік

- Розвиток соціальної інфраструктури

- Конкурс проектів місцевого розвитку 2019

- Розширення природо-заповідного фонду області та розвиток рекреації

- Ефективне використання комунального майна

- Транскордонне та міжнародне співробітництво

- Змінимо країну разом

- Завершення процесу добровільного об’єднання територіальних громад

- Енергозбереження в бюджетній сфері

- Подальше вирішення проблеми поводження з ТПВ

- Забезпечення суспільної стабільності під час проведення двох загальнонаціональних виборчих кампаній

І на завершення

В цьому блозі на 9328 знаків можна було б ще продовжити. І згадати унікальні міжрегіональні карпатські ініціативи, підтримані 4 обласними бюджетами у вигляді відкритого конкурсу, спільний проект з Мінрегіонбудом і ще багато чого іншого. Допитливий читач зможе ознайомитися з усіма нашими досягненнями за цей рік на нашому сайті, а представники медіа взяти будь-який коментар.

Хочу подякувати за цей плідний третій рік роботи депутатському корпусу Львівської обласної ради. Наші голосування за переважну більшість питань, що розглядалися у сесійному режимі, свідчать про вміння знаходити компроміси і консенсус. Сподіваюся, що жодні політичні потрясіння не позначаться на нашій роботі.

Окрема подяка - команді виконавчого апарату обласної ради, виконавчим органам асоціацій місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати - Україні” та “Ради Львівщини” за спільну працю у цьому році. Попереду ще багато спільної роботи! Semperavanti!

Вдячний медіа, котрі висвітлювали, підказували і критикували нашу роботу).

І звісно, наперед подяка за обговорення і критику на своїй сторінці у фейсбуці.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram