ГоловнаБлогиБлог Олександра Ганущина

Зупинимо тих, хто хоче зупинити децентралізацію

І знову наступ на місцеве самоврядування, яке лише стає на ноги. Цього разу – через безглуздий судовий позов, що зупиняє вибори у 34 ОТГ.

Фото: EPA/UPG

Як стало відомо, народний депутат України Артем Вітко 2 листопада подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою скасувати призначені на 23 грудня 2018 року перші вибори у 34 об’єднаних територіальних громадах.

У свою чергу аж надто швидко Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення про зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання територіальних рад.

У позові йдеться про 34 ОТГ з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей.

У позові немає виборів в ОТГ на Львівщині, проте сама така спроба, на моє переконання, може поставити під загрозу зриву взагалі всю реформу децентралізації в країні, яка, без сумніву, є візитівкою Уряду.

Варто зазначити, що обґрунтованість судового рішення викликає значні сумніви. Бо в історії України, юридичній практиці, ще не було прецеденту, щоби судовим рішенням про забезпечення позову зупинялося добровільне об’єднання громад. Про це більше – тут.

Так, в цій ситуації хтось має взяти на себе відповідальність покарати тих, хто має намір зупинити децентралізацію в країні. І цей хтось – Уряд, який має невідкладно відреагувати. Що і як робити – виклав у своєму листі, адресованому Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та членам ЦВК. Текст листа – нижче.

Закликаю колег – голів обласних рад доєднатися до цієї ініціативи!

Упевнений, ці «палки в колеса» зламаються об потужність реформи децентралізації і бажання громад ОТГ розвиватися.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram