«Секторалка», або на фініші 2017 року

Рік добігає кінця, та все ж він приніс/подарував нам кілька добрих несподіванок. Ділитися досягненнями – мейнстрім сьогодення, тож нижче опис про успіхи Львівщини та Луганщини в одному конкурсі на здобуття коштів ЄС. А ще про нашу крайню волонтерську поїздку на схід.

На посаді голови Львівської обласної ради пройшов ухвалення третього за ліком обласного бюджету (кому цікаві особливості – сюди), тож, власне подолано певний екватор. Майже одразу по цьому з колегами по депутатському об'єднанню волонтерів і учасників АТО вирушили на схід. Як до наших Героїв, так і на робочі зустрічі з цивільною владою Луганщини.

З останньою – підбили підсумки пройденого року і обговорили завдання найближчої перспективи.

Цього року 27 грудня. Схід країни. Нарада за участі голови Луганської ВЦА Юрія Гарбуза
Фото: Олександр Ганущин
Цього року 27 грудня. Схід країни. Нарада за участі голови Луганської ВЦА Юрія Гарбуза

З нового, невідображеного у звіті за 2017 рік, це:

- синхронність (в межах наших регіонів) заходів проекту "Змінимо країну разом" у вигляді десятків підкріплених місцевими бюджетами освітніх, культурних та медійних обмінів між Львівщиною та Луганщиною та їх однакова філософія у 2018 році;

- остаточний крок на запровадження конкурсу проектів місцевого розвитку Луганщини за методологією апробованою на конкурсі мікропроектів Львівщини.

Але нас чекав ще один сюрприз, заради якого, власне, і написаний цей блог. Нам вдалося відстояти в конкурсі на секторальну підтримку за рахунок коштів ЄС, що проводиться Мінрегіонбудом, два дуже важливі проекти. Перший – «Карпатська мережа регіонального розвитку», покликаний породити умови для просування пілотного проекту "Карпати" на чотири західні області. Відтак ставимо за дороговказ вийти на щось схоже на регіональну операційну програму, тотожну тим, що пов'язують регіони у складі країн ЄС напряму з Єврокомісією.

Та не меншим за значимістю проектом для нас є «Схід і Захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти», що також отримав схвалення комісії з конкурсу на секторальну підтримку. І тепер (спільно з Міністерством освіти і науки України) у 2018 році 15 шкіл Львівщини і 15 шкіл Луганщини проведуть ремонти у класах гуманітарних спеціальностей. А ще – кожен з цих навчальних закладів у партнерському режимі обмінюватиметься досвідом із колегами за 1300 км. Таким чином, наші (Львівської обласної ради та Львівської ОДА) з Луганською ВЦА місцеві ініціативи з обмінів вчителями потрохи перетворюються на державну політику.

16 вересня 2017 року. Підписання декларації намірів співпраці в освітній галузі задля формування в учнівської молоді східної та
західної України цінностей на засадах загальноукраїнської ідентичності та патріотизму між Міністерством освіти і науки України, Львівською обласною радою, Львівська облдержадміністрацією та
Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією
Фото: Олександр Ганущин
16 вересня 2017 року. Підписання декларації намірів співпраці в освітній галузі задля формування в учнівської молоді східної та західної України цінностей на засадах загальноукраїнської ідентичності та патріотизму між Міністерством освіти і науки України, Львівською обласною радою, Львівська облдержадміністрацією та Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією

Дякуємо усім, хто згенерував та оформив (Асоціація «Єврорегіон «Карпати Україна») ці проектні заявки та допомагав нашій великій команді заходу і сходу України вибороти ці два проекти загальною вартістю близько 60 млн грн.

А ще – телевежа, що поблизу Бахмутівки на Луганщині, забезпечує мовлення українських теле- і радіоканалів, у тому і числі нашого "Першого Західного", матиме посестру у Попасній. Бо вже з наступного року, на неї, як на ще одного переможця у конкурсі з підтримки секторальних реформ, буде закладено 23 700 тис грн. Висловлюю респект усім небайдужим, у тому числі членам Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення...

І про ще один бонус або про ще одну з останніх передноворічних і водночас несподіваних віх. Про бажання долучитися до ініціатив, пов'язаних із розвитком Карпат, висловилася велика корпорація ДТЕКу, а про наміри стати учасником програми "Змінимо країну разом" висловилася і Харківська обласна рада в особі її голови – Сергія Чернова. Так що тих, хто готовий, за висловом Юрія Гарбуза, "зшивати країну", буде більше!

І постскриптум

Нашій волонтерській команді вдалося, звісно, побувати і у самих хлопців, що тримають для нас небо. Спільно нашому волонтерському об'єднанню вдалося вирішити передачу найнеобхідніших речей, запитуваних штабним підрозділом #80 ОДШБР, у повному обсязі. Тож, усім, хто долучився, велика подяка від Героїв. Ще одна, трохи більш засекречена за природою частина, отримала допомогу запчастинами для авто. Традиційно орієнтуємося і на соцсферу, тож цього разу на звукопідсилювальну апаратуру поталанило садочку в Новому Айдарі.

Ось такий насичений видався для нас #фініш 2017 року. Вкупі зі звільненням із російського полону українських заручників – він добряче надихає нас на роботу в 2018 році. Semper avanti, пані і панове!!!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram