Головні акценти бюджету Львівщини у 2018 році

Львівська обласна рада сьогодні, 21 грудня, 60 голосами «За» ухвалила бюджет на 2018 рік. Обсяг головного фінансового документу області за доходами – понад 17,5 млрд грн. Це більше на 18% (2,7 млрд грн) від очікуваного виконання в 2017 році. На реалізацію обласних програм на Львівщині наступного року передбачається – 1,38 млрд грн.

Отож, коротко про основний документ, за яким буде жити Львівська область у прийдешньому році.

Фото 1

У нас «міцнішає земля під ногами» – відсоток податкових надходжень від загального обсягу обласного бюджету у 2018 році планується на рівні 19,77%. У порівнянні до «розкладки» бюджету минулого року цей показник становив 18,5%. До речі, ми його приймали з різницею в один день – 22 грудня.

Ще раз вважаю за доцільне наголосити на нашій, Львівської обласної ради перемозі, – обласні програми прийняті на початку грудня. Відповідно, приймаючи бюджет і голосуючи в т.ч. за додаток 7 – «Перелік цільових обласних програм…», ми розуміли, що цифра 1,38 млрд грн – наповнена реальним змістом. Фахівці знають – це серйозно пришвидшить реальне поступлення коштів на розвиток.

Уже стало звиклою практикою отримувати від держави «новорічні сюрпризи» у вигляді додаткових фінансових навантажень. На щастя, цього року вдалося обійтися меншими втратами, ніж очікувалося. Відповідно нам передано на фінансування лише 6 коледжів (це 70 млн грн, а не 350 млн грн як передбачалося в першому читанні на 27 коледжів).

Із негативу – зменшено відсоток надходження екологічного податку. В абсолютних цифрах – це орієнтовно мінус 30 млн грн.

Невеликий «бонус» у бюджетних стосунках на 2018 рік для обласного бюджету - з 1 січня ветеринарною службою буде опікуватися держава. Крім того, тішить, що продовжується практика зарахування до спецфонду обласного бюджету 50% понадпланових митних платежів на ремонт доріг.

(графіка у розрізі фінансування Програм)

Попри усі виклики, в бюджеті вдалося закласти багато моментів власне з розвитку, деякі з них реалізуємо вперше:

- Вперше на конкурс проектів місцевого розвитку виділено рекордні 105 млн грн – це можливість реалізації невеликих проектів у населених пунктах усієї області.

Є розуміння, що, продовжуючи успішно реалізовувати цей конкурс до завершення каденції цієї ради, ми значною мірою ремонтуємо, реконструюємо школи, ДНЗ, ФАПи… усі комунальні установи на місцях. Нагадую, що конкурс стартував, його умови ось тут, а дедлайн здачі заявок – 2 лютого 2018 року. Ініціативні групи, сільські, селищні та міські голови – не баріться!

- РЕКОРД цього бюджету – 110 млн грн – на розвиток обласних комунальних закладів. Акцентую вашу увагу – ВПЕРШЕ ми чітко передбачаємо такий значний ресурс на модернізацію обласних комунальних закладів. Так ми досягли певної паритетної рівноваги – 105 млн. грн. мікропроекти рівня сіл, селищ, міст, ОТГ та районів і 110 млн. грн. власне обласні комунальні заклади.

- Традиційно виділяємо кошти на ремонт доріг – 315 млн грн, розвиток житлово-комунальної інфраструктури – 27,2 млн грн, утричі збільшили фінансування розвитку туристичної галузі, удвічі збільшуємо видатки для лісовідновлення, більше 20 млн грн запланували на співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги.

- Підтримуємо учасників АТО та їх сім’ї – 27 млн. грн;

- Запроваджуємо Конкурс ініціатив місцевих карпатських громад – 2 млн грн;

- Реалізуємо спільний зі сходом України проект «Змінимо Україну разом».

Тримаючи на пульсі життєдіяльність кожної галузі області, наступного року низці сфер збільшуємо фінансування порівняно з 2017 роком. Динаміку видатків у розрізі галузей ілюструємо нижче

Плани на майбутнє:

- ефективна діяльність комунальних закладів;

- збільшення частини чистого прибутку комунальних підприємств;

- створення навчально-виробничих центрів та модернізація їх навчальної бази;

- відновлення лісів;

- «Змінимо країну разом» (тісна співпраця зі сходом);

- підвищення рівень заробітної плати бюджетників – розпочнемо з соціального захисту.

Завдяки злагодженій роботі Львівської обласної ради, облдержадміністрації, народним депутатам від Львівщини та, головне, - завдячуючи територіальній громаді Львівщини – ми отримали якісний, збалансований, динамічний, розвитковий бюджет!

Відтепер перед нами нове завдання – успішно реалізувати усе задеклароване. Усі передумови для цього ми створили!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram