Через байдужість київської влади Україна може втратити унікальну пам’ятку історії

Депутати Київради в черговий раз підтвердили своє цинічне ставлення до історичних пам’яток столиці. Такий висновок можна зробити з чергового засідання, на якому було провалене голосування за припинення інвестиційного договору із забудовником торгово-розважального центру на Поштовій площі, де в 2015 році знайшли залишки вулиці середньовічного Києва. Знахідка настільки цінна, що в іншій країні її б обнесли парканом і крім дослідників на територію нікого не допустили. Археологи вже розкопали на території 11 поховань та припускають, що саме цією вулицею люди йшли до місця Хрещення Русі. Тому недооцінити значення такого місця для України та її історії складно.

Фото: Макс Требухов

Відповідно до законодавства, перед тим, як щось будувати в історичній частині міста, потрібно провести розкопки. Інвестором розкопок на Поштовій Площі, згідно з даними журналістських розслідувань, стала компанія «Хенсфорд-ІМПЛЕКС ЛЛП» (вона ж згодом і припинила фінансування), якій належить «Хенсфорд-Україна», зареєстрована в Лондоні за адресою Бенфорд стріт 43. За тією ж адресою зареєстрована низка інших фірм, як-от ROSHEN UK LIMITED, WESTERTON COMMERCE LLP. Аналізуючи поіменне голосування стосовно збереження історичної пам’ятки, в очі кидається той факт, що з найчисельнішої в Київраді фракції «Солідарність» із 52 депутатів «за» проголосували лише 6, фракція «Самопоміч» «за» віддала лише 14 голосів, «Батьківщина» - 15, «Єдність» - 10, «Свобода» - 11. Киянам безперечно потрібно зробити висновки з таких результатів, які дуже чітко ілюструють «повагу» депутатів до своїх виборців.

Нагадаю, що міський голова Віталій Кличко неодноразово говорив журналістам, що історичну знахідку буде збережено, проте за 3 роки її спромоглись лише законсервувати, засипавши шаром ґрунту. Цікаво, що витрати в сумі 25 млн грн на проведення фіналу Ліги Чемпіонів депутати виділили в рекордні строки, а от питання збереження культурної спадщини всеукраїнського масштабу не можуть вирішити роками. Насправді все дуже просто, адже в рамках передвиборчої кампанії, на думку міської влади, все ж ефективніше витратити наші кошти з бюджету на проведення фіналу Ліги Чемпіонів, ніж на збереження сакральних для нації місць.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram