Біометричні технології в боротьбі з депутатськими прогулами: чи буде сесійна зала повна?

У Верховній раді планують сканувати відбитки пальців депутатів перед голосуванням. Цю інформацію поширили інформаційні ресурси, посилаючись на тендерну документацію системи електронних закупівель ProZorro. Зокрема йдеться про те, що Управління справами Верховної Ради закупило обладнання для сканування відбитків на 6,914 млн гривень у ТОВ "Амріта комплексні решение". Нова система дозволить ідентифікувати депутатів за відбитком пальців і знищить таке явище, як кнопкодавство або ж неособисте голосування.

Фото: Макс Требухов

По факту, виборці нарешті можуть повірити в те, що використання такої біометричної технології як сканування пальців, дозволить ідентифікувати присутність в сесійній залі кожного обранця і зафіксувати особисто його участь у голосуваннях. Тобто, знищити таке явище в політиці як кнопкодавство, оскільки кожна людина у світі має свої унікальні відбитки пальців.В принципі, можна аплодувати керівництву держави й керівництву Парламенту за таку вперту боротьбу з депутатами-прогульниками і тими, кому випало честь проголосувати і за себе, і «за того парня». Але не слід забувати, що наші парламентарі- не бідні люди.

І біометричні технології, які широко використовуються в системах керування доступом, обліку робочого часу й реєстрації відвідувачів, у системах голосування, проведення електронних платежів, також можуть бути і будуть «вдосконалені». Якщо у далекому 2008 році у Німеччині хакери роздобули відбитки пальців голови німецького МВС (Міністерства внутрішніх справ) Вольфганта Шойбле, наклеїли його відбитки на свої і пройшли ідентифікацію на оптичному сканері, погрожуючи оприлюднити також відбитки пальців канцлера країни Ангели Меркель та інших публічних осіб, то можна тільки уявити способи, якими скористаються депутати-прогульники. І це, за їх цілковитої згоди на такі маніпуляції.

Для ідентифікації людини широко використовуються також ідентифікація за голосом, обличчям, сітківкою ока, відбитком долонь, ДНК та інш. Чи мають українці спостерігати й сплачувати за розвиток біометричних технологій по відношенню до обов’язку народних обранців виконувати свою роботу? Себто, бути на робочому місті і підтверджувати свою присутність голосуванням за законопроекти.

І тут питання вже не в технічному оснащенні Ради, а в традиційному потраплянні до сесійної зали тих, за кого постійно голосують інші. Відповідно питанння і до голів партій і фракцій, які формують виборчі списки саме з такою прохідною частиною і віддають мажоритарні округи потрібним у Раді людям. І вже потім ніби намагаються дисциплінувати своїх постійно «зайнятих» на округах колег.

За останні декілька років кнопкодавів і соромили привселюдно, аналізуючи «систему» кнопкодавства в публічному просторі, створюючи щорічні рейтинги (списки) прогульників і кнопкодавів Верховної Ради, і пропонували ввести кримінальну відповідальність за кнопкодавство. Але попри те, що таке голосування не за себе є порушенням статті 84 Конституції України та порушенням статті 24 Закону «Про статус народного депутата України», чинне законодавство України до цього часу не передбачає санкцій за кнопкодавство.

В результаті після встановення системи сканування відбитків пальців у Верховній Раді українці стануть глядачами нового документального серіалу «Біометричні технології в боротьбі з депутатськими прогулами». Коли пальці голосуватимуть окремо від фізичного тіла.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram