Україну згубить не корупція, а боротьба з корупцією

Останнім часом стало дуже модно боротися з корупцією. Скрізь тільки і чути, що корупція нищить нашу країну. Президент, Кабмін, народні депутати та керівники правоохоронних органів, нова поліція вдень і вночі намагаються позбавити Україну від цього ганебного явища.

Фото: dw.de

Періодично ми бачимо гучні затримання певних корупціонерів серед високопосадовців (правда за грати ще нікого з них не посадили). Також, майже щомісяця чуємо на прес-конференціях чергових генпрокурорів та інших керівників вже новостворених антикорупційних органів, що вбивць Небесної сотні буде знайдено і покарано, Янукович та його оточення буде притягнуто до відповідальності, гроші вкрадені попередньою злочинною владою будуть повернені до державного бюджету. Але, "віз і досі там".

Крім прокуратури, міліції (вибачайте вже поліції) та СБУ з корупцією і злочинністю почали боротися Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне агентство з питань запобігання корупції. На підході ще Державне бюро розслідувань. І працівники всіх цих додаткових антикорупційних органів отримують немаленьку зарплатню з держбюджету. При цьому, рівень корупції не зменшується, а злочинності взагалі збільшився.

Звідси дуже простий висновок - процес боротьби з корупцією в Україні має декларативний характер і влада не зацікавлена в позитивному (переможному) результаті. І тільки під примусом світової спільноти та під загрозою неотримання чергового траншу від МВФ високопосадовці імітують бурхливу діяльність в цій сфері. При цьому, не забуваючи прилаштовувати в новостворені організації на "теплі" місця своїх людей, на підставі "прозорих і неупереджених" конкурсів і за рішенням "незалежних" комісій.

Так само, як зараз на "чесних" конкурсах почали призначати губернаторів. Тільки дивним чином результат цих конкурсів всім відомий заздалегідь. Крім комісії звичайно. А що зручно для влади, наприклад: перемагає в конкурсі якась одіозна особа з колишньої злочинної влади, а Президент, Прем'єр-міністр та інші викопосадовці тут непричетні. Просто всі достойники випадковим чином зібралися в партії регіонів, або належать до оточення Кучми, Медведчука, Януковича, Черновецького. Хто краще за них знає, що таке корупція? І які реформи потрібні країні. Де ще брати "професіоналів"? Ну не з Майдану ж, адже там взагалі були невідомі випадкові люди, яких лячно наділяти повноваженнями. Таким чином і виникає ситуація, коли на державних посадах знову й знову з’являються тільки "любі друзі" та подібні до них "професіонали".

Ось так і "живемо по-новому"!

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram