Що робитиме Кличко, якщо головами районів не будуть його соратники? - експерт

9 вересня 2010 року Київрада вирішила ліквідувати райради ( рішення Київської міської ради № 7/4819 «Про питання організації управління районами в місті Києві»). За неутворення райрад проголосувала тодішня більшість депутатів Київради (Партія регіонів, Блок Черновецького) та Блок Кличка у повному складі.

23 липня .2015 р. Київська міська рада проголосувала проект рішення “Про управління районами в м. Києві” (№ 787/1651). Враховуючи те, що перші вибори новостворених рад призначаються суб'єктом створення, Київрада погодила проведення виборів в районні в м. Києві ради 27 березня 2016 року.

ЦВК оголосила про початок виборчого процесу до райрад Києва з 6 лютого 2016 року, розглянувши рішення Київської міської ради від 23 липня 2015 року "Про управління районами міста Києва".

Відповідно до ст.11 ЗУ «Про столицю України - місто-герой Київ», у разі утворення районної в місті Києві ради на посаду голови районної в місті Києві державної адміністрації Президентом України призначається особа, яка обрана головою районної ради. Таким чином, у Києві після виборів до районних рад 27 березня 2016 р., може відбутися суттєва ротація серед глав держадміністрацій. Цілком ймовірно, на зміну слухняним соратникам по партії, друзям та знайомим, очільниками столичних районів можуть стати незалежні від Кличка народні обранці.

Відтак, до управління містом увійдуть представники громади, які перейматимуться в першу чергу інтересами своїх виборців та власним авторитетом в районі. Адже саме вони обиратимуть такого керівника на наступний термін. Таким чином, обрані голови районів не мовчатимуть при виявленні незаконних забудов, тіньових схем приватизації та відкатів, корупцію в міських органах влади. Цьому сприятимуть також обсяг і межі повноважень районних у містах рад та їх виконавчих органів, які відповідно до ст..41 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», визначаються відповідними міськими радами за узгодженням з районними у містах радами.

Що робитиме Кличко, якщо головами районів не будуть його соратники? Думаю, буде вчитися вести діалог, відходитиме від монополії на владу. В місті проживає більше 2,9 млн. людей, в кожному з 10 районів проживає від 130 до 350 тис. населення. Звісно, що вже час повернути право голосу населенню і спитати, кого і що насправді воно потребує.

Вважаю, що показовою має бути і виборча кампанія до райрад БПП«Солідарності» на чолі з лідером партії Кличком: у 2010 р., спільно з Блоком Черновецького та Партією регіонів, Блок Кличка підтримав ліквідацію райрад у Київраді. Відтак, партійні політтехнологи па піарники мають сфантазувати нові гасла, які б знову ввели в оману киян та змусили їх забути про непослідовність кличківців.

Я підтримую відновлення райрад у столиці, адже райради є головним механізмом залучення населення до участі у вирішенні питань місцевого та загальнодержавного значення. Це європейський досвід розвитку місцевого самоврядування, коли при вирішенні проблеми враховується позиція кожного члена громади. Варшава з населенням у 1,7 млн. має 18 районів, в кожному з яких є райрада на чолі з бургомістром (головою райради), якого обирають депутати. У Берліні діють 95 районів з 45-ю депутатами у кожному. Кожен з виборців впливає на рішення скільки коштів має йти на утримання бюджетників, а скільки - на влаштування святкової ілюмінації.

До того ж, райради відіграють роль першого інституту молодого політика: підтримані виборцями активісти з числа учасників АТО, громадських рухів чи партій, здобувають досвід громадської діяльності нового рівня.

В той же час киянам важливо не наступити на ті ж граблі, що і під час виборів до Київради і не завести до районних органів самоуправління екс-черновецьких та екс-регіоналів. Варто придивитися до нових партій патріотичного зразку: патріотичних не за назвою, а за змістом. І робити вибір свідомо, не продаючи голоси ані за гречку, ані за «подяку» в конвертах. Пам’ятати, що низька явка спричинює спотворений результат виборів.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram