ГоловнаБлогиБлог Олега Шинкаренка

Активісти вимагають відставки керівництва Національної поліції

Нещодавні резонансні злочини - атака на Катерину Гандзюк та вбивство Віталія “Сармата” Олешка, - а також незадовільні результати розслідування попередніх нападів на громадських активістів викликають підозру у непрофесійності керівництва Нацполіції.

Фото: Олег Шинкаренко

Вранці першого серпня низка небайдужих громадян, а також представники Коаліції на захист громадянського суспільства в Україні (в яку наразі входить 45 організацій) зібралися біля входу до Міністерства внутрішніх справ у Києві. Вони нарахували двадцять випадків нападів на громадських активістів, які досі не розслідувані, а їхні винуватці досі не притягнуті до відповідальності.

Фото: Олег Шинкаренко

“Ми вимагаємо відкритого звіту від МВС по всіх нападах на наших колег, - сказав підприємець та активіст Владислав Грезев, - Крім того, ми вимагаємо відсторонення від роботи всього керівництва внутрішніх справ на Херсонщині, де напали на Катерину Гандзюк. Нам повідомили про те, що ефективних дій з боку поліції щодо розшуку нападників досі не було. Ми також вимагаємо від генпрокурора Юрія Луценка передати всі справи стосовно нападів на активістів у департамент контр-розвідки СБУ. Це необхідно тому, що ми вбачаємо у цих нападах системність та можливу причетність до них терористичної організації. Вимагаємо також відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за бутафорську реформу Нацполіції. Наша п’ята вимога - покарати зло”.

Фото: Олег Шинкаренко

Друг Катерини Гандзюк Олександр Савич розповів, що поліція Херсона не встигла опитати до обіду всіх можливих свідків. Але вдалося з’ясувати, що нападник очікував на свою жертву ще з 5-ої години ранку. За його словами, до кінця робочого дня не вдалося з’ясувати склад речовини, яку вилили на Катерину Гандзюк. “Діяльність органів МВС херсонської області - це атавізм, - сказав Олександр Савич, - вони витрачають наші кошти, і я не розумію рівня їхньої компетентності”.

Владислав Грезев додав, що за його інформацією у нападі на Віталія Шабуніна брали участь представники МВС. Про це йшлося у розслідування програми “Схеми”.

Фото: Олег Шинкаренко

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик сказала, що кожен напад на антикорупційних активістів, екологів та активних громадян - це напад на кожного з нас. “Ми спостерігаємо таку тенденцію, що коли в Києві нападники користуються зеленкою чи б’ють, то в регіонах людям проламують черепи, переламують ноги та вбивають, - сказала вона, - Наша організація вже чотири роки після Євромайдану фіксує напади на активістів та пошкодження їхнього майна. У переважній більшості цих випадків правоохоронні органи не провели жодного ефективного розслідування. Це призвело до того, що на деяких активістів були вчинені повторні напади. Наприклад, на еко-активіста селища Власівка Кировоградської області Михайла Берчука було вчинено два напади поспіль”. Тетяна Печончик сказала, що у нас є не лише зовнішній ворог, але й внутрішній, і це - корупція, яка починається з будівлі МВС. “Жодної реформи не відбулося, реформа поліції зупинилася на реформі патрульної поліції, - сказала вона, - Поліція дуже часто причетна до замовників або й самі представники правоохоронних органів можуть бути замовниками нападів на активістів. Саме тому я підтримую вимогу відставки очільників поліції Херсонської області”.

Правозахисниця Ольга Решетилова сказала, що вона не відчуває захисту від держави та її абсолютно не реформованого безпекового сектору. За її словами, з року в рік інтенсивність нападів на активістів і журналістів зростає.

Фото: Олег Шинкаренко

“Прокурорсько-бандитсько-ментівський світ є дуже тісний, - сказала вона, - зараз у справі вбивці журналіста Веремія Юрія Крисіна відбувається відкат. Ми дізналися, що той, хто перший фальсифікував справу Крисіна, прокурор Красножон, керує розслідуванням нападу на Катерину Гандзюк. Ось це те, чого ми так і не добилися після Майдану: розірвання зв’язку криміналітету і правоохоронних органів”.

Фото: Олег Шинкаренко

Виконавча директорка організації “Восток-SOS” Олександра Дворецька сказала, що постійно стикається з різного роду погрозами. “Наступ на громадських активістів йде системно, - сказала вона, - Правоохоронці кажуть, що вони не мають сили знайти винуватців, але їм вистачає сили на обшуки у бізнеса та правозахисників і журналістів. Я була фігурантом “Списку 47” і бачу, що він був потрібен для того, щоб залякувати нас та стимулювати самоцензуру, щоб ми боялися вимагати системних змін. Розслідування щодо цього списку нікого не цікавить. Мій допит в СБУ був повною формальністю”.

Фото: Олег Шинкаренко

Керівник ГО “Автомайдан” Олексій Гриценко сказав, що майже у кожному регіоні України у місцевої поліції є конфлікт інтересів із місцевими антикорупційними та екологічними активістами. “Ми, наприклад, знаємо, що незаконний видобуток піску у Голосієвському районі кришує і одночасно розслідує пан Дзюба, - сказав Олексій Гриценко, - Навіщо нам потрібне таке МВС? Для справжніх змін у міністерстві потрібна відставка його керівника Арсена Авакова”.

Мітинг завершився спільним скандуванням лозунгу “Покарати зло!”

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram