ГоловнаБлогиБлог Олега Шинкаренка

Суд відмовив юристу, який вимагає відкрити доступ до Вконтакте

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовив юристу Роману Лихачову у позові щодо скасування заборони деяких російських сайтів.

Суд аргументував своє рішення тим, що позивач не має права оскаржувати указ Президента. Заборони індивідуальної дії можуть оскаржувати лише суб'єкти, на яких розповсюджується дія санкцій.

Юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов співпрацює із Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. Він вже декілька місяців судиться із Президентом Петром Порошенком, який наказав заблокувати деякі російські сайти та соцмережі. Маються на увазі всі сервіси "Mail.ru Group", "Вконтакте" та "Одноклассники". За словами юриста, указ президента про блокування є "беззаконним та безкарним порушенням прав громадян".

Роман Лихачов стверджує, що Петро Порошенко порушив його право на свободу доступу до інформації в Інтернеті.

8 листопада Служба безпеки України подала на розгляд ВАСУ цілу низку заперечень на підтримку президента. Зокрема, на думку СБУ, блокування російських сайтів є економічними санкціями проти Росії, які спрямовані на захист національної безпеки, інтересів і територіальної цілісності України. Крім того, СБУ "здійснює постійний моніторинг впливу на національну безпеку процесів, що відбуваються, крім іншого, в інформаційній сфері, прогнозування змін, що відбуваються в ній, та потенційних загроз національній безпеці. СБУ вважає, що блокування деяких російських сайтів припиняє маніпуляції суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації. Таким чином, блокування цих сайтів захистить життєво важливі інтереси українців від руйнівних інформаційно-психологічних впливів та припинить поширення закликів до радикальних дій, пропаганду ізоляціоністських та автономістських концепцій співіснування регіонів України.

У відповідь на позов Романа Лихачова СБУ стверджує, що він не позбавлений права вільно одержувати та передавати інформацію в Інтернеті, і ніякі обмежувальні заходи стосовно нього персонально не застосовувались, а отже його права порушені не були.

Раніше ВАСУ вже двічі відмовляв в аналогічних позовах громадянам Євстіфеєву М.І. та Боярову А.В. Таке рішення було аргументовано, зокрема, і тим, що права використовувати ці ресурси насправді не обмежені. Просто виникли окремі перешкоди в їхньому використанні. Мається на увазі, що заблоковані сайти не заборонено відвідувати завдяки спеціальним додаткам та браузерам.

Роман Лихачов сказав, що він не задоволений цим рішенням ВАСУ. Він буде оскаржувати указ Президента у вищих інстанціях, а також звернеться зі скаргою до Європейського Суду з прав людини.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram