ГоловнаБлогиБлог Олега Шинкаренка

Правозахисники змусять державу заплатити за погроми у Лощинівці

Коли в селі Лощинівка Одеської області ромська громада зазнала погромів і примусового виселення, до них доєдналися також і поліцейські. Це означає, що частина відповідальності за це знаходиться на органах державної влади.

Як відомо, погроми спричинило вбивство дитини, в якому звинуватили місцевого жителя. Розслідування не закінчено, рішення суду немає, але самосуд вже відбувся. Чому ж охоронці закону не змогли його захистити?

Голова Комітету Верховної Ради України з питань захисту прав людини Григорій Немиря вважає, що, хоча трагедія вже у минулому, але проблеми, ні які вона вказала, продовжують існувати. На думку народного депутата, роми лишаються найбільш вразливою меншиною в Україні. І війна на сході України ще більше погіршила їхню ситуацію. Відомо, що зону збройного конфлікту вже покинуло близько 6000 ромів.

Григорій Немиря
Фото: Олег Шинкаренко
Григорій Немиря

Григорій Немиря нагадав, що план дій щодо лібералізації візового режиму, запропонований ЄС ще наприкінці 2013 року, потребує від України прийняття стратегії і плану заходів від уряду щодо ромів. На думку депутата, українська влада не має задовольнятися лише покаранням винних у цьому інциденті. Потрібно зробити все, щоб подібного не сталося у майбутньому. Політик пообіцяв викликати на наступне засідання свого Комітету представників МВС. Наприкінці цього року уряд буде звітувати депутатам щодо виконання національної стратегії з прав людини. У ньому обов’язково має бути висвітлена ситуація з правами ромів.

Представниця офісу уповноваженого ВРУ з прав людини Аксана Філіпішина нагадала, що Україна приєдналася до Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. “Випадок у Лощинівці відкрив скриньку Пандори в Україні, - сказала Оксана Філіпішина. - вчора це були роми, сьогодні - сирійські біженці, а завтра може бути будь-хто інший”. Причиною цих подій, на думку представниці омбудсмана є недотримання принципу невідворотності покарання за злочини в Україні. “Ситуація в Лощинівці ще не завершена, - сказала Оксана Філіпішина, - бо сьогодні ми маємо дітей, які не пішли 1 вересня до школи, бо були змушені покинути свої домівки”. На жаль, затверджена у 2012 році національна стратегія по інтеграції ромів в Українське суспільство не працює належним чином.

Аксана Філіпішина
Фото: Олег Шинкаренко
Аксана Філіпішина

Представник офісу управління забезпечення прав людини Національної поліції України Костянтин Тарасенко повідомив, що його департамент відкрився щойно 2 вересня. За його словами, з представників громадськості та Національної поліції буде створена робоча група для вирішення питання міжнаціонального конфлікту у регіоні. Костянтин Тарасенко пообіцяв направити у Лощинівку медіаторів та об’єктивно розслідувати всі події, щоб знайти та покарати всіх винуватців злочинів. За його словами, вже сьогодні особа, відносно якої скоєно злочин, може вказати, що на її думку, це сталося на національному ґрунті.

Костянтин Тарасенко
Фото: Олег Шинкаренко
Костянтин Тарасенко

“Ми розцінюємо те, що сталося, як погром на етнічному ґрунті, - сказав представник Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс, - На жаль, дії місцевої влади призвели до дискримінації цілої етнічної групи, яка межує з етнічною чисткою. Адже чиновники фактично підтримали дії погромників, вирішивши виселити ромів з цього села. У той час правоохоронці, замість того, щоб захищати життя та майно людей, спостерігали за погромами без належної реакції”. На думку Йосифа Зісельса, ті, хто закликав до погромів, також винні у злочинах за статтею 161 Кримінального процесуального кодексу України (розпалювання міжнаціональної ворожнечі). “Голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі фактично підтримав дії погромників і місцевої влади”, - вважає представник Конгресу національних громад. На думку Йосифа Зісельса, припинити безплідні обговорення може тільки створення міжвідомчої комісії на рівні міністерств.

Йосиф Зісельс
Фото: Олег Шинкаренко
Йосиф Зісельс

Голова Коаліції ромських неурядових організацій України Володимир Кондур зробив офіційну заяву, в якій подякував представникам міжнародних організацій ОБСЄ та ООН, а також громадського сектору та правозахисникам, офісу омбудсмана та МФ “Відродження” за зусилля та підтримку ромської спільноти. Крім того, він зазначив, що розпалювання міжнаціональної ворожнечі відбулося з боку влади. На думку Коаліції, влада повинна вдосконалити законодавство та розробити конкретні процедури і механізми захисту від дискримінації. “Сім ромських родин, яких вигнали з цього села, мають відчути підтримку як з боку влади, так і з боку правозахисників”, - сказав Володимир Кондур.

Володимир Кондур
Фото: Олег Шинкаренко
Володимир Кондур

Виконавчий директор МФ “Відродження” Євген Бистрицький наголосив на тому, що ромський народ є найбільш незахищеним в Україні. Але за останні роки серед ромських громад відбувся великий прогрес у сфері освіти та самоорганізації на демократичних засадах. Це стосується не лише активістів, але й молоді. В цих умовах особливо дивно виглядають дії місцевої влади. “Я здивований тим, що Міхеіл Саакашвілі не витримав ситуацію та переклав провину на ромську громаду, - сказав Євген Бистрицький. - На жаль, ці події істотно підірвали міжнародний імідж України та послабили легітимність влади”. МФ “Відродження” буде допомагати у розробці плану дій в Ізмаїльському районі.

Євген Бистрицький
Фото: Олег Шинкаренко
Євген Бистрицький

Директор Центру Стратегічних Справ Української гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало повідомив, що УГСПЛ буде надавати юридичну допомогу постраждалим у цьому конфлікті. У справі вже працюють місцеві адвокати. Михайло Тарахкало сказав, що викликає питання, яким чином інформація про підозрюваного у вбивстві стала відома громаді. Крім того, викликає обурення повна бездіяльність поліції під час подій. “Ми бачили відеозаписи, як поліціянти разом із погромниками заходили на подвір’я та вели з ними діалог, - сказав Михайло Тарахкало. - Щодо цього має бути жорстка реакція з боку правоохоронних органів. На жаль, дотепер невідомо, як саме проходить розслідування, або які відкриті кримінальні справи щодо дій погромників”. Гельсінська спілка обіцяє добиватися в національних судах компенсацій від держави для всіх постраждалих, оскільки все, що трапилося, стало наслідком повної бездіяльності влади.

Михайло Тарахкало
Фото: Олег Шинкаренко
Михайло Тарахкало

Михайло Тарахкало також зауважив, що деякі медіа порушили принцип презумпції невинуватості, коли писали, що “винуватець злочину затриманий” до відповідного рішення суду.

Олег Шинкаренко Олег Шинкаренко , Журналіст Української гельсінської спілки з прав людини
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram