ГоловнаБлогиБлог Олега Петровця

Чи зможе АМКУ завадити обмеженню торгівлі алкоголем у Києві?

22 вересня на сесії Київради депутати підтримали рішення щодо обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі в м. Києві. Документ передбачає заборону торгувати алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом з 23:00 год. до 10:00 год.

Крім того правоохоронним органам рекомендується посилити контроль за тим, аби алкогольні напої не розпивали в громадських місцях та на вулицях міста.

Фото: bereznyaki.org

Передбачається, що порушники часового режиму торгівлі алкоголем будуть каратись достатньо строго – аж до позбавлення відповідних ліцензій на торгівлю, а органам, що видають ці ліцензії, рекомендовано контролювати виконання підприємцями даного рішення шляхом постійних перевірок.

«Проект рішення підготовлено з метою збереження та зміцнення здоров’я населення, захисту від негативних наслідків споживання алкогольних напоїв, мінімізації соціального, економічного впливу алкоголізму на суспільство, дотримання правил додержання тиші в населених пунктах та громадських місцях та захисту населення від шкідливого впливу шуму, а також зниження рівня злочинності шляхом проведення заходів з обмеження продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива на території міста Києва», - говориться в пояснювальній записці до проекту рішення Київради.

Варто зазначити, що після офіційного запровадження «алкогольного обмеження» очікувано в суспільстві виділилися 2 табори: ті, хто підтримують депутатську ініціативу, і ті, які критикують.

Прихильники акцентують увагу на тому, що таке рішення відповідає міжнародному досвіду, подібна практика успішно запроваджена в деяких українських містах, і часове обмеження торгівлі алкоголем позитивно впливатиме не тільки на статистику правопорушень, але й на формування здорової нації.

З протилежного ж громадського фронту на депутатів посипався шквал критики, мовляв, Київрада не має таких повноважень, прийняте рішення обмежує свободу підприємницької діяльності, та й взагалі воно спровокує розгортання тіньового бізнесу.

Враховуючи існування таких діаметрально протилежних точок зору, можна зробити наступний висновок: так, дійсно, повноважень обмежувати продаж алкогольних напоїв місцева влада таки не має, оскільки для цього потрібно вносити відповідні зміни в законодавство на центральному рівні щодо надання такого роду повноважень місцевим органам влади. В даному контексті варто також зазначити, що така законодавча ініціатива існує і відповідний законопроект за ініціативою радника міського голови, депутата Верховної Ради України Дмитра Білоцерківця уже внесений на розгляд парламентарів.

Тому в даному контексті правильно говорити на даному етапі про ПОЛІТИЧНЕ рішення Київради, яке все ж прийняте в інтересах міської громади, які вона уповноважена представляти і відстоювати. Відповідно – такий крок носить скоріше декларативний, рекомендаційний характер і до нього будуть прислуховуватись дійсно соціально відповідальні підприємці, які прагнуть не набивати кишені за рахунок здоров’я киян, а працювати, враховуючи суспільний інтерес. Будуть, безперечно, й інші – ті, хто не захоче обмежувати продаж алкоголю і судитиметься з Київрадою.

Передумови до такого розвитку подій уже є.

Так, нещодавно з’явилася інформація про те, що регіональне відділення АМКУ подає позов до Господарського суду Києва на Київську міськраду щодо рішення щодо часового обмеження торгівлі спиртним.

Довідково: 17 березня 2016 року під час засідання Київрада проголосувала за заборону продажу алкогольних напоїв у МАФах. Влітку цього року АМКУ зобов'язав Київ скасувати своє рішення.

І варто зауважити, що багато хто таки чекає перемоги АМКУ в даному випадку, посилаючись на досвід Львова, де АМКУ таки отримав перемогу в суді.

Але насправді у випадку зі Львовом не все так просто.

Так, в грудні 2011 року Львівська міська рада прийняла рішення «Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом (крім безалкогольного) на території м. Львова». Згідно з нею, у Львові заборонили продавати алкогольні напої в кіосках, а дозволили лише в стаціонарних магазинах. Цією ж ухвалою тоді обмежили час продажу алкоголю.

Проте в кінці 2015 року АМКУ звернувся до Львівської міськради з поданням про скасування ухвали, як такої, що «прийняте поза межами відповідних повноважень». Але депутати не підтримали подання Комітету, юристи якого у лютому 2016 році звернулись до суду. В свою чергу Господарський суд Львівської області прийняв досить цікаве рішення: дозволив продавати алкогольні напої в кіосках, але залишив в силі часове обмеження торгівлі спиртним.

Тому будемо сподіватися, що рішення Київради таки залишиться в силі, адже воно було прийняте в інтересах містян.

Число смертей от суррогатного алкоголя достигло 40

Олег Петровець Олег Петровець , Політичний експерт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram